FAQ: een antwoord op de meest gestelde vragen

Het is heel normaal dat je je vragen stelt over je ziekte. Wij zetten alle meest gestelde vragen op een rijtje én beantwoorden ze.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn inflammatoire darmziektes en gaan vooral gepaard met spijsverteringsklachten, buikpijn en diarree. Bij colitis ulcerosa zit de buikpijn meestal in het linkerdeel van de buik en in de onderbuik en maken opstoten de diarree vaak bloederig. 

Lees meer

De ziekte van Crohn: complicaties

– Fistels: onnatuurlijke verbindingen van de darm naar andere gedeelten van de darmen of naar omliggende organen;

Lees meer

Patiënten met inflammatoire darmziekten kennen opstoten en remissies. Die opstoten zijn periodes met veel meer klachten. Remissies zijn dan weer rustige of zelfs symptoomvrije perioden.

Lees meer

Er bestaan heel wat behandelingen voor beide ziektes. Toch kan een operatie bij 20 tot 30 procent van de patiënten met inflammatoire darmziekten nodig zijn. Dit gebeurt voornamelijk om verschillende redenen.

Lees meer

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn in beperkte mate erfelijk. Maar ook andere factoren, zoals het immuunsysteem, de darmflora en de omgevingsfactoren bepalen mee het ontstaan van colitis ulcerosa.

Lees meer

IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases of ‘inflammatoire darmziekten’. Een inflammatoire darmziekte is een chronische darmontsteking. De meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Lees meer

Er bestaan twee soorten vaccins: levende en niet-levende. Niet-levende vaccins mag je altijd krijgen. Voor levende vaccins moet je oppassen.

Lees meer

Nee, zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa is niet besmettelijk. Het is dus zeker niet nodig om pasgeborenen of oudere patiënten weg te houden bij iemand met een opstoot van Crohn of colitis ulcerosa, uit risico voor besmetting.

Lees meer

Nee, er bestaat geen betrouwbare zelftest. Om de diagnose van Crohn of colitis ulcerosa te stellen raadpleeg je een gastro-enteroloog.

Lees meer

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een grote invloed op het dagelijkse leven van een patiënt. Toch hoeft dat niet meteen te betekenen dat je niet meer (voltijds) kan werken. Veel patiënten met IBD behouden hun (voltijdse) job.

Lees meer

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn niet dodelijk. Bovendien is de levensverwachting bij patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.

Lees meer

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn allebei chronische ontstekingen van het spijsverteringskanaal.

Lees meer

Het is absoluut niet zo dat je sowieso een stoma zal moeten dragen. Soms is een operatie noodzakelijk, waarbij de arts een deel van je darmen wegneemt. Dan kan een (tijdelijke) stoma nodig zijn.

Lees meer

Dokters raden aan om te stoppen met roken. Rokers hebben meer kans om de ziekte van Crohn te ontwikkelen. Bovendien verergert tabak de symptomen. Overmatig alcoholgebruik zorgt voor dehydratatie (uitdroging), wat je beter vermijdt.

Lees meer

Voeding en IBD hebben een ingewikkelde relatie. Patiënten verdragen tijdens een opstoot vaak heel weinig voedingsmiddelen. Ook tijdens remissies kan je soms heftig reageren op bepaalde voedingsmiddelen.

Lees meer

Wat doe je bij een opstoot? Ga tijdens een opstoot altijd langs bij je specialist. Wij geven enkele tips om bij opstoten de symptomen te verlichten.

Lees meer

Nee, Crohn- en colitis ulcerosapatiënten hebben in principe een even grote biologische kans op zwangerschap als gezonde vrouwen. 

Lees meer

Als de bevruchting plaatsvindt op een moment dat je ziekte in remissie is, dan heb je geen hoger risico om te hervallen. Als je zwanger wordt tijdens een actieve fase van je ziekte, dan vergroot het risico dat je ziekte actief blijft tijdens de zwangerschap wel.

Lees meer

Net als bij volwassenen verschillen de symptomen van kind tot kind. Bij de ene zijn ze heviger dan bij de andere.

Lees meer

Ontstekingen van de darm bij de ziekte van Crohn ontstaan vaak bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Dat is het geval zowel bij volwassenen als bij kinderen en baby’s.

Lees meer
Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie