FAQ: een antwoord op de meest gestelde vragen

Wat zijn nu precies de symptomen van Crohn en colitis ulcerosa? Zijn de ziektes besmettelijk? En krijg je sowieso een stoma als je een chronische darmziekte hebt? Het is heel normaal dat je je vragen stelt over je ziekte. Wij zetten alle meest gestelde vragen op een rijtje én beantwoorden ze.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn inflammatoire darmziektes en gaan vooral gepaard met spijsverteringsklachten, buikpijn en diarree. Bij colitis ulcerosa zit de buikpijn meestal in het linkerdeel van de buik en in de onderbuik en maken opstoten de diarree vaak bloederig. 

Lees meer

Als je colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt, kunnen er soms complicaties ontstaan. Laat je goed begeleiden door je arts. Die kan je complicaties goed behandelen of zelfs voorkomen.

Lees meer

Hoe de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa evolueert, hangt erg af van persoon tot persoon. Meestal kennen mensen met een van die chronische darmziektes periodes van opstoten en remissies

Tijdens een opstoot heb je veel last van symptomen en klachten. Als je ziekte in remissie is, heb je weinig tot geen last. Vaak ben je dan zelfs helemaal symptoomvrij.

Lees meer

Er bestaan heel wat behandelingen voor beide ziektes. Toch kan een operatie bij 20 tot 30 procent van de patiënten met inflammatoire darmziekten nodig zijn. Dit gebeurt voornamelijk om verschillende redenen.

Lees meer

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn in beperkte mate erfelijk. Maar ook andere factoren, zoals het immuunsysteem, de darmflora en de omgevingsfactoren bepalen mee het ontstaan van colitis ulcerosa.

Lees meer

IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases of ‘inflammatoire darmziekten’. Een inflammatoire darmziekte is een chronische darmontsteking. De meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Lees meer

Sommige mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa nemen immuunonderdrukkende medicatie. Als dat zo is, pas je beter op voor sommige vaccins. Voor de meeste vaccins geldt het gewone vaccinatieschema. Je arts kan je hierbij begeleiden.

Wat is vaccinatie?

Vaccinatie is een injectie van kleine hoeveelheden dode of geïnactiveerde bacterie- of virusdeeltjes. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan die je beschermen tegen een ziekte. Als je dan in contact komt met die virussen of bacteriën herkent je lichaam die, en maak je snel antistoffen aan. Daardoor word je minder of zelfs helemaal niet ziek.

Lees meer

Nee, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn niet besmettelijk. 

De ziektes zijn de twee meest voorkomende vormen van IBD of Inflammatory Bowel Disease. Het zijn allebei chronische darmziektes. Dat betekent dat mensen met Crohn of colitis ulcerosa een langdurige darmontsteking hebben. 

Door de ziekte van Crohn kan je ontstekingen krijgen in je volledige spijsverteringskanaal: vanaf de mond tot aan de anus. Als je colitis hebt, ontsteken de slijmen in de dikke darm en de endeldarm.

Lees meer

Nee, er bestaat geen betrouwbare zelftest.

Als je wil weten of je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, raadpleeg je een gastro-enteroloog of je huisarts. Alleen een arts kan de diagnose van Crohn of colitis stellen. Dit zijn de verschillende stappen vooraleer je een diagnose krijgt.

Lees meer

Als je een chronische darmziekte hebt, heeft dat een grote invloed op je dagelijkse leven. Toch kunnen de meeste mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gewoon werken. Meestal doet werken zelfs deugd: het geeft je een gevoel van eigenwaarde en brengt structuur in je leven. Je mag ook het sociaal contact met je collega’s niet onderschatten.

Lees meer

De ziekte van Crohn is niet dodelijk. Ook colitis ulcerosa is niet dodelijk. De levensverwachting bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is gelijk aan die van leeftijdsgenoten. Een studie in Noorwegen toont geen verhoogde mortaliteit aan bij IBD-patiënten.

Ziekte van Crohn: levensverwachting/ colitis ulcerosa: levensverwachting

Vroeger waren er geen effectieve behandelingen voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, waardoor patiënten veel last hadden van ernstige symptomen en complicaties. 

Lees meer

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn allebei chronische darmontstekingen. Ze vallen allebei onder de noemer IBD, kort voor Inflammatory Bowel Disease. De Amerikaanse gastro-enteroloog Burrill Bernard Crohn (1884-1983) beschreef de ziektes voor het eerst in 1932.

De ziektes lijken erg op elkaar, maar hebben ook een aantal belangrijke verschillen.

Lees meer

Het is absoluut niet zo dat je sowieso een stoma zal moeten dragen als je Crohn of colitis hebt. Soms is een operatie noodzakelijk om je ziekte onder controle te houden. Dan kan je arts een deel van je darmen weghalen, en een stoma aanleggen. Of je krijgt een tijdelijke stoma, zodat je darmen even kunnen herstellen. Als je colitis hebt, kan je een pouch krijgen.

Lees meer

Dokters raden aan om te stoppen met roken. Rokers hebben meer kans om de ziekte van Crohn te ontwikkelen. Bovendien verergert tabak de symptomen. Overmatig alcoholgebruik zorgt voor dehydratatie (uitdroging), wat je beter vermijdt.

Lees meer

Voeding en IBD hebben een ingewikkelde relatie. Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa verdragen tijdens een opstoot vaak heel weinig voedingsmiddelen. Ook tijdens remissies kan je soms heftig reageren op bepaalde voedingsmiddelen.

Lees meer

Wat doe je bij een Crohn- of colitis-opstoot? Ga tijdens een opstoot altijd langs bij je specialist. Wij geven enkele tips om bij opstoten de symptomen te verlichten.

Lees meer

Nee, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft geen enkele invloed op je vruchtbaarheid. Niet bij mannen, en niet bij vrouwen. Wel praat je het beste met je arts als je een kinderwens hebt.

Vruchtbaarheid bij mannen

Sommige medicatie kan een impact hebben op de kwaliteit van je sperma. Gelukkig is dat maar tijdelijk. Daarom kan je ervoor kiezen om tijdelijk te stoppen met die medicatie. Doe dat altijd in overleg met je arts.

Vruchtbaarheid bij vrouwen 

Als vrouw met IBD heb je in principe een even grote biologische kans om zwanger te worden als iemand die de ziekte niet heeft. Al zijn er wel uitzonderingen: als je bijvoorbeeld een operatie had in je kleine bekken, en er daardoor verklevingen zijn ontstaan, kan dat leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Maar dat is eerder uitzonderlijk.

Lees meer

Als de bevruchting plaatsvindt op een moment dat je ziekte in remissie is, dan heb je geen hoger risico om te hervallen. Als je zwanger wordt tijdens een actieve fase van je ziekte, dan vergroot het risico dat je ziekte actief blijft tijdens de zwangerschap wel.

Lees meer

Klaagt je kind vaak over buikpijn of heeft het regelmatig (langdurige) diarree? Gaat die diarree gepaard met bloed en slijm? Het kan zijn dat je kind een infectie heeft, maar het kan ook colitis ulcerosa zijn. Stap eerst naar je huisarts, die kan je doorverwijzen naar een specialist. 

Lees meer

Klaagt je kind vaak over buikpijn of heeft het regelmatig (langdurige) diarree? Gaat die diarree gepaard met bloed en slijm? Het kan zijn dat je kind een infectie heeft, maar het kan ook de ziekte van Crohn zijn. Stap voor een juiste diagnose naar je arts. 

Wat is de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is, net als colitis ulcerosa een chronische darmziekte. Dat betekent dat je last hebt van langdurige darmontstekingen. Die ontstekingen kunnen zich voordoen in het hele maag-darmkanaal. Wereldwijd heeft ongeveer 15 op de 100.000 kinderen de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, en dat aantal neemt toe. 

Lees meer
Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie