Nee, er bestaat geen betrouwbare zelftest. Als je wil weten of je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, raadpleeg je een gastro-enteroloog. Alleen je arts kan de diagnose stellen.

Diagnose ziekte van Crohn / colitis

Als je huisarts vermoedt dat je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, verwijst die je door naar een maag-darmspecialist of een gastro-enteroloog. Die voert dan verdere onderzoeken uit, en stelt op basis daarvan een diagnose

Stap 1: intakegesprek bij een specialist

Als je voor het eerst langskomt bij de maag-darmspecialist zal die eerst je medische en familiale voorgeschiedenis in kaart brengen aan de hand van een vraaggesprek. Dat is een soort intakegesprek, en heet een anamnese. Weet je bijvoorbeeld of de ziekte voorkomt in je familie? En heb je al lang last van symptomen? Op basis daarvan heeft je arts een beter inzicht in je symptomen en klachten. 

Stap 2: lichamelijk onderzoek

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek: je arts onderzoekt op welke plaatsen je pijn hebt. 

Stap 3: bloed- en stoelgangonderzoek

De specialist laat je bloed en stoelgang onderzoeken in het laboratorium. Zo sluit hij uit dat je infecties of ontstekingen hebt in je lichaam, of dat iets anders jouw klachten veroorzaakt, zoals vitaminetekort.

Stap 4: darmonderzoek

Daarna kijkt je specialist letterlijk in je darmen. Dat doet hij met een endoscopie, een soort slang die hij via een lichaamsopening naar binnen brengt. Dat kan via je mond zijn of via je anus. Voor zo’n onderzoek ben je ofwel plaatselijk of gedeeltelijk verdoofd, zodat je weinig last hebt.

Stap 5: diagnose en medicatie

Zodra je arts een diagnose stelt, kan hij samen met jou bekijken welke medicatie je kan innemen. De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zijn jammer genoeg niet te genezen. Wél kan je dankzij medicatie de symptomen helemaal onder controle houden, waardoor je weinig tot zelfs geen last hebt van je ziekte.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie