Werken met een chronische ziekte

thought-catalog-uk78i6vk3sc-unsplash-scaled-2

Als je een chronische ziekte hebt, leef je met een lichaam dat niet overal even goed functioneert. Bij Crohn en colitis ulcerosa zijn dat je darmen. Wanneer, hoe vaak en hoeveel last je hebt, varieert enorm. Bovendien zijn de ziekteverschijnselen niet altijd zichtbaar voor je omgeving. Daarom stoot je misschien vaak op onbegrip. Zeker op het werk kan het moeilijk zijn.

Want hoe vertel je je collega’s dat je je het ene moment super voelt en alles kunt eten, maar het andere moment amper je huis uit kunt en niets verteert? En wat als je na een langdurige afwezigheid weer aan de slag wil? Hoe zet je bijvoorbeeld de stap naar het werk na een operatie met een lange herstelperiode?
Hoe zet je de stap naar het werk na een operatie met een lange herstelperiode?
Misschien wil je graag deeltijds aan de slag omdat je lichaam het niet toelaat voltijds te werken, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanbrengen bij je werkgever. Of hoe je dat allemaal administratief in orde brengt. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog. Zij begeleidt mensen die opnieuw (al dan niet deeltijds) aan de slag willen na een langdurige afwezigheid.

Stap 1: denk aan jezelf

Een mens heeft drie grote verantwoordelijkheden in het leven. En een heleboel kleintjes, maar die zijn allemaal onder te brengen onder deze drie grote verantwoordelijkheden:
  • Op de eerste plaats: de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid.
  • Op de tweede plaats: de verantwoordelijkheid voor degenen die je lief zijn.
  • Op de derde plaats: de verantwoordelijkheid voor je werk.
Dr. Van Hoof: “Veel mensen zondigen tegen die volgorde. Nummer één sluit meestal ergens achteraan aan. Als er nog plaats is, tenminste. Toch is het niet egoïstisch om je gezondheid voorop te stellen. Wél een bittere noodzaak. Hoe beter je in je vel zit, des te meer je iets kunt betekenen voor wie je lief is en voor je werk. Hierdoor is uiteindelijk iedereen tevreden.”

Stap 2: (opnieuw) aan het werk

Elke Van Hoof: “Werken heeft verschillende voordelen. Je hebt natuurlijk weer een hoger inkomen, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Je kunt je verworven competenties opnieuw inzetten, en dat zorgt voor voldoening. Bovendien brengt een job structuur in je leven en onderhoud je zo je sociale contacten. Zo neemt de kans op depressie en ander psychisch leed af.”
Werken is goed voor je gevoel van eigenwaarde

Flexibele werkhervatting

Vaak willen mensen wel werken, maar is de drempel te groot. Dr. Van Hoof: “De behandeling kan na de werkhervatting perfect verder aangepakt worden. Maar om dat mogelijk te maken, moet je het werk goed kunnen doseren. Daarvoor bestaan flexibele werkhervattingsmaatregelen. Je werkhervatting gebeurt dan op maat en in het tempo dat haalbaar is voor jou.”

Ondersteuning bij re-integratie

Als je langer dan 4 weken afwezig bent, vraag je best ondersteuning bij je re-integratie. 80 procent van de medewerkers die 6 weken of langer afwezig zijn, schakelt hulp in van een arbeidsgeneesheer of -psycholoog bij de werkhervatting. Het is belangrijk dat je je werk hervat op maat en in een tempo dat voor jou haalbaar is.”

Orde in de administratieve chaos

Elke Van Hoof schreef het boek Weer aan de slag (Uitgeverij Lannoo, 2018) voor iedereen die na een langdurige afwezigheid opnieuw aan de slag wil. Hoe stippel je een aangepast loopbaanplan uit? Daarvoor kan je met heel wat factoren rekening houden. Ontdek bijvoorbeeld wat jouw werkvermogen is, op welk moment van de dag je het meeste energie hebt enzovoort, en probeer daar rekening mee te houden. In haar boek schept ze ook orde in de administratieve chaos. Welke papieren moet je invullen? Wat is de procedure die je moet doorlopen? Je kunt het boek hier bestellen.