Werken met een chronische ziekte
Als je een chronische ziekte hebt, leef je met een lichaam dat niet overal even goed functioneert. Bij Crohn en colitis ulcerosa zijn dat je darmen. Wanneer, hoe vaak en hoeveel last je hebt, varieert enorm. Bovendien zijn de ziekteverschijnselen niet altijd zichtbaar voor je omgeving. Daarom stoot je misschien vaak op onbegrip. Zeker op het werk kan het moeilijk zijn.
Want hoe vertel je je collega’s dat je je het ene moment super voelt en alles kunt eten, maar het andere moment amper je huis uit kunt en niets verteert? En wat als je na een langdurige afwezigheid weer aan de slag wil? Hoe zet je bijvoorbeeld de stap naar het werk na een operatie met een lange herstelperiode?
Hoe zet je de stap naar het werk na een operatie met een lange herstelperiode?Misschien wil je graag deeltijds aan de slag omdat je lichaam het niet toelaat voltijds te werken, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanbrengen bij je werkgever. Of hoe je dat allemaal administratief in orde brengt. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog. Zij begeleidt mensen die opnieuw (al dan niet deeltijds) aan de slag willen na een langdurige afwezigheid.
Stap 1: denk aan jezelf
Een mens heeft drie grote verantwoordelijkheden in het leven. En een heleboel kleintjes, maar die zijn allemaal onder te brengen onder deze drie grote verantwoordelijkheden:- Op de eerste plaats: de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid.
- Op de tweede plaats: de verantwoordelijkheid voor degenen die je lief zijn.
- Op de derde plaats: de verantwoordelijkheid voor je werk.
Stap 2: (opnieuw) aan het werk
Elke Van Hoof: “Werken heeft verschillende voordelen. Je hebt natuurlijk weer een hoger inkomen, maar het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde. Je kunt je verworven competenties opnieuw inzetten, en dat zorgt voor voldoening. Bovendien brengt een job structuur in je leven en onderhoud je zo je sociale contacten. Zo neemt de kans op depressie en ander psychisch leed af.”Werken is goed voor je gevoel van eigenwaarde