IBD staat voor Inflammatory Bowel Diseases of ‘inflammatoire darmziekten’. Een inflammatoire darmziekte is een chronische darmontsteking. De meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

De ziekte van Crohn: ontsteking hele spijsverteringsstelsel

Bij de ziekte van Crohn kunnen die ontstekingen in het hele spijsverteringsstelsel voorkomen. Meestal bevinden ze zich in het laatste deel van de dunne darm en de dikke darm. 

Colitis ulcerosa: dikke darmontsteking

Mensen met colitis ulcerosa hebben die ontstekingen alleen in de dikke darm. 

Uniek verloop van de ziekte

Elke patiënt met IBD kent een heel uniek verloop van de ziekte. De meest voorkomende symptomen zijn buikkrampen en vermoeidheid. Maar de symptomen kunnen erg verschillen van persoon tot persoon. Daarom kiezen artsen vandaag voor een behandeling op maat van de patiënt.

Wil je meer weten over de verschillende types van IBD? Lees hier bijvoorbeeld over de belangrijkste verschillen. We bundelden ook de meest gestelde vragen mét antwoord. Meer info kan je opzoeken op de website van heel wat ziekenhuizen, of op de site van medipedia.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie