Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn allebei chronische darmontstekingen. Ze vallen allebei onder de noemer IBD, kort voor Inflammatory Bowel Disease. De Amerikaanse gastro-enteroloog Burrill Bernard Crohn (1884-1983) beschreef de ziektes voor het eerst in 1932.

De ziektes lijken erg op elkaar, maar hebben ook een aantal belangrijke verschillen.

Wat is het verschil tussen Crohn en colitis?

1. De plaats

Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen in het gehele maag-darmkanaal voorkomen, van de mond tot de anus. Meestal bevinden ze zich in de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm. Mensen met Colitis ulcerosa hebben enkel ontstekingen in de dikke darm of het colon. 

De ontstekingen van iemand die colitis ulcerosa heeft, zijn ononderbroken aanwezig (bijvoorbeeld vanaf de anus tot een bepaald hoogte in de dikke darm). Als je Crohn hebt, is dat niet zo: dan kunnen ontstoken en gezonde zones in je darmwand elkaar afwisselen.

2. Complicaties

Ontstekingen bij iemand met colitis ulcerosa beperken zich tot de binnenste laag van de darm, het slijmvlies. Ze dringen nooit de darmwand binnen. Dat kan bij de ziekte van Crohn wel gebeuren. De ontstekingen zijn dan dieper, waardoor je last kan hebben van darmperforaties en fistels. 

Op je darmwand ontstaat littekenweefsel. Daardoor kunnen je darmen verkleven en vernauwen. Dat hebben mensen met Colitis ulcerosa niet. 

Dat betekent niet dat de ziekte van Crohn erger is dan colitis ulcerosa. De ernst van de ziekte is erg persoonlijk, en hangt af van persoon tot persoon.

3. Symptomen en complicaties

Beide ziektes vertonen dezelfde symptomen. De meeste patiënten hebben vaak last van buikpijn, die vermindert na de ontlasting, langdurige diarree, bloed en slijm bij de ontlasting. Daarnaast hebben ze ook vaak klachten als vermoeidheid, bloedverlies, gewichtsverlies, enzovoort. Ook gewrichts-, oog- en huidklachten kunnen voorkomen. 

4. Auto-immuunziektes met erfelijke factor

Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je immuunsysteem zich tegen je lichaam keert, en gezonde cellen of weefsels aanvalt. In beperkte mate zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa erfelijk. Maar ook andere factoren spelen mee, zoals stress en je darmflora.

5. Chronische darmziektes met opstoten en remissies

De ziektes zijn chronisch, wat betekent dat ze niet kunnen genezen. Wel kan je de symptomen onder controle houden met medicatie. De ziektes verlopen in perioden van opstoten, waarbij je veel last kan hebben van je ziekte, en perioden van remissie, waarin je amper of zelfs geen last hebt. Welke klachten je hebt, en hoe ernstig ze zijn, hangt erg af van persoon tot persoon.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie