Nee, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft geen enkele invloed op je vruchtbaarheid. Niet bij mannen, en niet bij vrouwen. Wel praat je het beste met je arts als je een kinderwens hebt.

Vruchtbaarheid bij mannen

Sommige medicatie kan een impact hebben op de kwaliteit van je sperma. Gelukkig is dat maar tijdelijk. Daarom kan je ervoor kiezen om tijdelijk te stoppen met die medicatie. Doe dat altijd in overleg met je arts.

Vruchtbaarheid bij vrouwen

Als vrouw met IBD heb je in principe een even grote biologische kans om zwanger te worden als iemand die de ziekte niet heeft. Al zijn er wel uitzonderingen: als je bijvoorbeeld een operatie had in je kleine bekken, en er daardoor verklevingen zijn ontstaan, kan dat leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Maar dat is eerder uitzonderlijk.

Wél zijn vrouwen met IBD minder vaak zwanger. Niet omdat ze minder vruchtbaar zijn, maar omdat ze bewust minder kiezen voor een zwangerschap. Ze zijn bang dat die hun darmziekte zou beïnvloeden, of omgekeerd: dat hun ziekte slecht zou zijn voor de baby.

Toch kan je perfect zwanger worden met IBD. Al is het belangrijk je goed te laten begeleiden, zowel door je gastro-enteroloog als door je gynaecoloog. 

Zwangerschap in remissie

Als je een kinderwens hebt, wacht je het beste totdat je in remissie bent. Met andere woorden: als je ziekte niet actief is. Logisch: een zieke moeder is niet goed voor een baby. Maar er is meer: als je zwanger bent, heb je meer kans dat je een opstoot niet onder controle krijgt. Daarbovenop verhoogt een opstoot de kans op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en neonatale intensieve zorgen. 

Meeste medicatie niet schadelijk

Geen nood: gelukkig is de meeste medicatie niet schadelijk voor je baby. Je arts bekijkt samen met jou welke medicatie je kan nemen, zodat je baby geen last ondervindt van je Crohn of colitis. 

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie