Klaagt je kind vaak over buikpijn of heeft het regelmatig (langdurige) diarree? Gaat die diarree gepaard met bloed en slijm? Het kan zijn dat je kind een infectie heeft, maar het kan ook colitis ulcerosa zijn. Stap eerst naar je huisarts, die kan je doorverwijzen naar een specialist. 

Wat is colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is, net als de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte. Dat betekent dat je last hebt van langdurige darmontstekingen. Bij colitis ulcerosa bevinden die zich op de dikke darm en de endeldarm. Wereldwijd heeft ongeveer 15 op de 100.000 kinderen colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, en dat aantal neemt toe. 

Symptomen colitis ulcerosa bij kinderen

Net als bij volwassenen verschillen de symptomen van kind tot kind. Bij de ene zijn ze heviger dan bij de andere. De meest voorkomende symptomen zijn, net als bij volwassenen: 

  • (langdurige) Diarree;
  • Bloed bij de ontlasting;
  • Meerdere keren per dag weinig ontlasting;
  • Buikpijn en slijm bij de ontlasting.

Hiernaast komen ook vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies vaak voor.

Lees meer over de symptomen bij colitis ulcerosa.

Diagnose colitis ulcerosa bij kinderen

Als je huisarts vermoedt dat je kind colitis ulcerosa heeft, dan verwijst die je door naar een gastro-enteroloog. Die zal je kind onderzoeken. Eerst onderzoekt de specialist het bloed en de ontlasting, daarna de darmen. Dat gebeurt via een colonoscopie (dikke darm) of een gastro- en endoscopie (slokdarm, maag en dunne darm). 

Daarvoor is je kind ofwel volledig of gedeeltelijk verdoofd. Je kind merkt er met andere woorden niets van. Op basis van die onderzoeken stelt de arts een diagnose. Samen stellen jullie een behandelplan op.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie