Klaagt je kind vaak over buikpijn of heeft het regelmatig (langdurige) diarree? Gaat die diarree gepaard met bloed en slijm? Het kan zijn dat je kind een infectie heeft, maar het kan ook de ziekte van Crohn zijn. Stap voor een juiste diagnose naar je arts. 

Wat is de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is, net als colitis ulcerosa een chronische darmziekte. Dat betekent dat je last hebt van langdurige darmontstekingen. Die ontstekingen kunnen zich voordoen in het hele maag-darmkanaal. Wereldwijd heeft ongeveer 15 op de 100.000 kinderen de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, en dat aantal neemt toe. 

Symptomen de ziekte van Crohn bij kinderen

Ontstekingen van de darm bij de ziekte van Crohn ontstaan vaak bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Dat is het geval zowel bij volwassenen als bij kinderen en baby’s.

Kinderen, baby’s en volwassenen hebben meestal deze symptomen:

  • Pijn rechtsonder in de buik;
  • (langdurige) Diarree;
  • Bloed bij de ontlasting;
  • Slijm bij de ontlasting.

Andere klachten die vaak voorkomen zijn vermoeidheid en gewichtsverlies.

Lees meer over de symptomen bij de ziekte van Crohn.

Diagnose de ziekte van Crohn bij kinderen

Als je huisarts vermoedt dat je kind de ziekte van Crohn heeft, dan verwijst die je door naar een gastro-enteroloog. Die zal je kind onderzoeken. Eerst onderzoekt de specialist het bloed en de ontlasting, daarna de darmen. Dat gebeurt via een colonoscopie (dikke darm) of een gastro- en endoscopie (slokdarm, maag en dunne darm). 

Daarvoor is je kind ofwel volledig of gedeeltelijk verdoofd. Je kind merkt er met andere woorden niets van. Op basis van die onderzoeken stelt de arts een diagnose. Samen stellen jullie een behandelplan op.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie