Leven met chronische diarree

danieldebast_driesluyten18

Een van de grote taboe-onderwerpen rond Crohn is omgaan met diarree, in mijn geval chronische diarree. Na mijn laatste operatie in 2007 heb ik lang last gehad van chronische diarree.

De impact op je dagelijks leven en hoe je dat organiseert is enorm, en ook psychologisch zeer zwaar om dragen. Het is iets waar je voortdurend mee bezig bent, omdat je altijd je voorzorgen moet nemen. Tenzij je van plan bent om nooit meer je huis te verlaten, wat ik zelf niet van plan was.

Ik werkte toen trouwens ook nog als docent. Elke keer dat ik ergens naartoe moest, wilde ik op voorhand weten waar er toiletten waren langs mijn route waar ik kon stoppen als ik moest gaan. In die periode heb ik heel veel gebruikgemaakt van mijn toiletpas. Ook al kende niet iedereen dit, ik kan patiënten alleen maar aanraden dit bij te hebben.

Dringend een toilet nodig? Check de WC asapp

Nog een handig hulpmiddel is de smartphone app WC asapp. Die bestaat nu een jaar in België en ik heb hem meteen geïnstalleerd. De app toont op basis van geolocatie waar zich de dichtstbijzijnde toegankelijke wc zich bevindt. Had ik die app maar al gehad toen ik eens in de file stond op de Brusselse ring! Ik moest dringend naar het toilet met als gevolg dat ik tegen 160 kilometer per uur naar het tankstation bij Nijvel ben gereden. Met de app had ik gewoon van de ring kunnen rijden naar het dichtste toilet, zonder risico’s te moeten nemen.