Als de bevruchting plaatsvindt op een moment dat je ziekte in remissie is, dan heb je geen hoger risico om te hervallen. Als je zwanger wordt tijdens een actieve fase van je ziekte, dan vergroot het risico dat je ziekte actief blijft tijdens de zwangerschap wel.
Als je geen opstoot hebt, heeft zwangerschap een eerder gunstige invloed op het verloop van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa: de levenskwaliteit is gemiddeld beter. Bovendien daalt per volgende zwangerschap de kans op opstoten én op een operatie.
Toch krijgt ongeveer een op de drie patiënten die geen onderhoudstherapie krijgen een opstoot tijdens de zwangerschap. Zo’n opstoot is niet zonder risico’s, zowel voor de moeder als voor de baby. Daarom is het beter om met je arts te overleggen als je zwanger wil worden.
Een opstoot tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op prematuriteit, laag geboortegewicht, lage APGAR-score (test die de algemene toestand van een pasgeboren baby bepaalt) en het risico op neonatale intensieve zorgen. Prompt en intens behandelen bij een opstoot is daarom heel belangrijk.
De meeste behandelingen voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn veilig tijdens de zwangerschap. Toch is niet elke behandeling zonder risico. Overleg met je arts over je medicatie zodra je kinderwens concreet is. Soms is het beter je medicatie aan te passen. Zomaar stoppen met medicatie doe je beter niet: om opstoten te voorkomen neem je die in principe door.
Een endoscopie tijdens je zwangerschap is helemaal veilig.
De meeste vrouwen met een inflammatoire darmziekte bevallen vaginaal. Dat is niet mogelijk als de ziekte zich bij de anus manifesteert, of als je bekkenbodemcomplicaties hebt. Dan beval je via een keizersnede.