De ziekte van Crohn is niet dodelijk. Ook colitis ulcerosa is niet dodelijk. De levensverwachting bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is gelijk aan die van leeftijdsgenoten. Een studie in Noorwegen toont geen verhoogde mortaliteit aan bij IBD-patiënten.

Ziekte van Crohn: levensverwachting/ colitis ulcerosa: levensverwachting

Vroeger waren er geen effectieve behandelingen voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, waardoor patiënten veel last hadden van ernstige symptomen en complicaties. 

Gelukkig is de medische wereld intussen erg geëvolueerd, en houdt medicatie de ziektes meestal goed onder controle. Daardoor is de levensverwachting van mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa vergelijkbaar met die van leeftijdsgenoten.

Complicaties ziekte van Crohn

Toch ontstaan er soms complicaties die dodelijk kunnen zijn. Maar die zijn gelukkig heel zeldzaam. Zo’n zeldzame complicatie bij de ziekte van Crohn is darmperforatie. Dat is een gaatje in de darmwand, bijvoorbeeld door constipatie en ophoping van ontlasting in de darmen. De inhoud van de darm lekt dan in de buikholte, waardoor het buikvlies ontsteekt. Als je dat niet snel behandelt, kan dat ernstige gevolgen hebben. 

Symptomen die bij een darmperforatie horen, zijn zeer hevige buikpijn, misselijkheid en braken, koorts en soms zelfs bloedvergiftiging. Contacteer onmiddellijk je arts als je die symptomen herkent. 

Complicaties colitis ulcerosa

Bij colitis ulcerosa kan toxisch megacolon of toxische dilatatie (verwijding) van de dikke darm voorkomen. Dat is een acute dikkedarmontsteking, meestal in het laatste stuk van de dikke darm. De dikke darm zet dan zo uit dat hij gevaarlijk verbreed is. Zo’n acute dikkedarmontsteking kan leiden tot bloedvergiftiging. Een operatie is dan meestal noodzakelijk

Symptomen die bij megacolon horen, hebben vooral te maken met verstopping of constipatie

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie