Zwangerschap

takeda-zwanger

“IBD-patiënten kunnen perfect zwanger worden en een vlekkeloze zwangerschap doorlopen”, zegt gastro-enteroloog dr. Philippe Potvin van de Sint-Jozefkliniek in Bornem. De kliniek is gespecialiseerd in zwangerschap bij IBD-patiënten.

Voor veel IBD-patiënten gaat een zwangerschap gepaard met een groot vraagteken. Toch is het meestal niets om je zorgen over te maken. “De meeste zwangerschappen van IBD-patiënten verlopen probleemloos”, zegt dr. Potvin. Hij raadt aan om op voorhand je kinderwens te bespreken met je gastro-enteroloog en gynaecoloog. Een vlotte samenwerking tussen beide artsen garandeert een goede start én een vlot verloop van de zwangerschap.

Met een aantal dingen houd je als patiënt beter rekening. “De twee belangrijkste principes zijn: start je zwangerschap tijdens een periode van remissie. Krijg je toch een opstaat, laat je dan onmiddellijk behandelen.”

Risico’s van een opstoot

Tijdens een opstoot wordt een zwangerschap sterk afgeraden. Met reden. Als je een opstoot krijgt tijdens je zwangerschap, heb je 75% kans dat die opstoot niet onder controle geraakt of zelfs verergert. Bovendien geldt hier ook: een zieke moeder is niet goed voor de baby.

Bij een opstoot verhoogt de kans op vroeggeboorte, laag geboortegewicht en neonatale intensieve zorgen. Er zijn dus wel degelijk consequenties voor de foetus als je een opstoot krijgt tijdens de zwangerschap.

“Daarom is een goede start zo belangrijk. Tijdens een opstoot zullen we dan weer niet aarzelen om grondig en onmiddellijk te behandelen. Gelukkig is de meeste medicatie niet schadelijk voor de foetus. Welke medicatie het best werkt, bespreek je uiteraard met je gastro-enteroloog.”

Bevallen met een stoma?

Ook over bevallen en IBD bestaan er veel misverstanden. Een IBD-patiënt kan perfect vaginaal bevallen. Het is niet zo dat je standaard met een keizersnede bevalt, zelfs niet als je een stoma hebt. Als je ziekte zich in een actieve fase bevindt met anale fistels of abcessen, beval je beter wel met een keizersnede. Ook patiënten met een pouch bevallen beter niet natuurlijk.

IBD en vruchtbaarheid

“IBD heeft geen enkele impact op de vruchtbaarheid, noch bij mannen als bij vrouwen. Tenzij er belangrijke operaties gebeurd zijn in het kleine bekken. Dan is de patiënt mogelijk minder vruchtbaar door verklevingen. Chirurgen zullen daarom altijd kiezen voor een kijkoperatie om zulke complicaties te vermijden.” 

Wel kan bepaalde medicatie een impact hebben op de kwaliteit van het sperma. Niet permanent, dus tijdelijk stoppen met medicatie is zeker een optie. Doe dat altijd in overleg met je gastro-enteroloog.

“Er zijn nu meer studies en meer medicatie waardoor we de ziekte beter kunnen controleren en er dus meer patiënten in remissie zijn. Een zwangerschap is dus een optie voor een IBD-patiënt, maar bespreek dat zeker met je arts.”