Het is absoluut niet zo dat je sowieso een stoma zal moeten dragen als je Crohn of colitis hebt. Soms is een operatie noodzakelijk om je ziekte onder controle te houden. Dan kan je arts een deel van je darmen weghalen, en een stoma aanleggen. Of je krijgt een tijdelijke stoma, zodat je darmen even kunnen herstellen. Als je colitis hebt, kan je een pouch krijgen.

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang op het lichaam voor ontlasting. Het is een stuk darm dat door een opening in je buik naar buiten is gebracht en aan je huid is vastgehecht. Op je stoma hangt een zakje om die ontlasting op te vangen. Een tijdelijke stoma zorgt ervoor dat je darmen even de tijd krijgen om te herstellen. Een blijvende stoma krijg je als een deel van je darmen wordt weggehaald. 

Meestal komt die stoma er na een lange zoektocht naar de juiste medicatie. Dan is een operatie de enige oplossing. Veel mensen zien hier enorm tegenop, voor anderen is het een opluchting en bewuste keuze.

Colitis ulcerosa: pouch

Bij colitispatiënten verwijdert de chirurg tijdens een operatie soms de hele dikke darm (colon), inclusief het rectum. Dan krijgt de patiënt een pouch, een (inwendig) reservoir dat je ontlasting tijdelijk opslaat. Zo neemt de pouch de functie van de dikke darm over. Als je pouch vol is, krijg je een prikkel om naar het toilet te gaan. Ook die pouch komt er na een lange zoektocht, en kan voor patiënten eerder een opluchting zijn. 

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie