Diagnose

diagnose

De symptomen bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa verschillen sterk van persoon tot persoon. Dat maakt het niet makkelijk om de diagnose te stellen. Wanneer de huisarts op basis van je klachten een vermoeden heeft van de ziekte, verwijst hij je door naar een maag-darm specialist of gastro-enteroloog. Na verschillende onderzoeken tracht de specialist de precieze diagnose te stellen.

De ziekte van Crohn: diagnose / Colitis ulcerosa: diagnose

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn de twee meest voorkomende vormen van IBD. IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, of inflammatoire darmziekten in het Nederlands. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa is een chronische ontsteking in het spijsverteringstelsel. De symptomen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Soms duurt het een lange tijd voordat artsen één van deze ziektes vaststellen. Vaak hebben mensen dan al een lange tijd last en meerdere onderzoeken bij de maag-darmspecialist of gastro-enteroloog achter de rug. 

De huisarts verwijst je door naar een specialist

Wanneer de huisarts vermoedt dat je een inflammatoire darmziekte hebt, verwijst die je door naar een maag-darmspecialist of een gastro-enteroloog. Aan de hand van verschillende onderzoeken stelt de specialist dan de correcte diagnose. 

Vraaggesprek met specialist 

Tijdens een eerste consultatie met de specialist stelt die een aantal verkennende vragen. Dat heet een anamnese. Op die manier brengt de specialist jouw symptomen, klachten en mogelijke oorzaken in kaart. Vragen bij zo’n gesprek zijn:

  • Welke symptomen heb je?
  • Hoe lang duren deze symptomen al?
  • Wat is de ernst van deze symptomen?
  • Wat is de frequentie van deze symptomen?
  • Heb je familieleden met bepaalde ziekten?

Lichamelijk onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in de symptomen, betast of ‘palpeert’ de arts de buik. Hij gaat op zoek naar plaatsen waar je pijn hebt. Na het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek heeft de arts een duidelijk overzicht van je klachten en de mogelijke oorzaken. Aan de hand daarvan bepaalt de arts welke verdere onderzoeken nodig zijn.

Bloed- en stoelgangonderzoek

Vaak laat de specialist na het lichamelijk onderzoek je bloed en je stoelgang onderzoeken in het laboratorium. Op die manier kan je uitsluiten dat er infecties of ontstekingen zijn in je lichaam of andere oorzaken die gelijkaardige klachten geven, zoals vitaminetekort of bloedarmoede. 

Darmonderzoek

Om de uiteindelijke diagnose te stellen, volgt in veel gevallen een darmonderzoek. Dat kan heel wat informatie opleveren voor de diagnose. Daarvoor kijkt je arts letterlijk in je darmen. Dat is mogelijk op verschillende manieren:

  • Endoscopie
  • Echoscopie
  • Röntgenonderzoek
  • CT/ MRI-scan
  • Camerapil

Een endoscopie komt het vaakst voor. De arts bekijkt dan met een camera, die hij via een flexibele slang inbrengt in de anus, de binnenwand van je darmstelsel. Zo heeft hij zicht op de binnenwand van je dikke darm en een klein stukje van de dunne darm. Vaak neemt de arts tijdens het onderzoek een stukje van de darmwand of ‘biopt’ af. Ook dat wordt microscopisch onderzocht in het laboratorium. Na de verschillende onderzoeken is de specialist in staat een diagnose te stellen.

Medicatie

Nadat je de diagnose van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa krijgt, wordt in de volgende stap je behandeling besproken. Er bestaan verschillende geneesmiddelen die beide ziektes kunnen behandelen. Lees meer over de meest voorkomende medicijnen.

Ervaringen van andere patiënten

Hoe voelde jij je toen je de diagnose van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kreeg? Lees de verhalen van andere patiënten.