Ziekte van Crohn: oorzaak / Colitis ulcerosa: oorzaak

Over de exacte oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is nog veel onduidelijkheid. Wel zijn we zeker dat verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Zo heeft het immuunsysteem, de darmflora en erfelijkheid een invloed, maar zijn er ook omgevingsfactoren die de ziektes kunnen beïnvloeden.

Het immuunsysteem

Het immuun- of afweersysteem beschermt het lichaam tegen schadelijke stoffen, zoals virussen, bacteriën en schimmels. Het produceert afweerstoffen die een ontsteking genezen als het lichaam in contact komt met deze schadelijke stoffen.

Mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben een té actief immuunsysteem. Dat immuunsysteem blijft werken, zelfs als dat niet nodig is. Het afweersysteem keert zich tegen het lichaam en tast de darmen aan. Daardoor krijgt het darmweefsel geen kans om te herstellen, en ontstaat er een chronische ontsteking.

Deze video toont je hoe het immuunsysteem precies in elkaar zit.

Omgevingsfactoren

Naast het immuunsysteem zijn er ook omgevingsfactoren die het ontstaan van de ziekte van Crohn of van colitis ulcerosa beïnvloeden, zoals:

  • Voeding
  • Roken
  • Stress

Die factoren kunnen een negatieve invloed hebben op de ziekte, waardoor de symptomen heviger worden. Stoppen met roken is sterk aangeraden. Een gezonde levensstijl door stress te vermijden en evenwichtig te eten, is de boodschap.

Let op! Stoppen met roken kan een opstoot van colitis ulcerosa veroorzaken. Roken is hoe dan ook schadelijk voor de gezondheid, dus het is absoluut niet aangeraden om (opnieuw) te beginnen. Spreek hier zeker over met jouw arts. 

Is de ziekte van Crohn erfelijk?

De kans dat de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zich ontwikkelt, vergroot als de ziekte al in de familie aanwezig is. Toch is de invloed van erfelijkheid op zich eerder klein, want ook andere factoren beïnvloeden de ziekte. 

Darmflora

Net zoals erfelijkheid, het immuunsysteem en omgevingsfactoren, beïnvloedt ook onze darmflora de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De ‘darmflora’ of ‘microbioom’ is de verzamelnaam voor alle bacteriën in onze darmen. In ons darmstelsel bevinden zich zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Samen zorgen ze voor een vlotte spijsvertering en beschermen ze je tegen schadelijke invloeden. De nuttige en schadelijke bacteriën moeten in evenwicht zijn voor een ‘gezonde’ darmflora. Bij mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zou dat niet zo zijn. 

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie