Nee, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn niet besmettelijk. 

De ziektes zijn de twee meest voorkomende vormen van IBD of Inflammatory Bowel Disease. Het zijn allebei chronische darmziektes. Dat betekent dat mensen met Crohn of colitis ulcerosa een langdurige darmontsteking hebben. 

Door de ziekte van Crohn kan je ontstekingen krijgen in je volledige spijsverteringskanaal: vanaf de mond tot aan de anus. Als je colitis hebt, ontsteken de slijmen in de dikke darm en de endeldarm

De symptomen bij de ziekte van Crohn en colitis verschillen erg van persoon tot persoon. De meest voorkomende symptomen zijn langdurige diarree en buikpijn, vermoeidheid, bloed en slijm bij de ontlasting, koorts en gewichtsverlies.

Chronische ziektes

De ziektes zijn chronisch, dat betekent dat ze niet te genezen zijn. De oorzaak is niet bekend, al zijn er wel een aantal risicofactoren. 

Wél is zeker dat de ziektes niet besmettelijk zijn. Het is dus zeker niet nodig om pasgeborenen of oudere patiënten weg te houden bij iemand met een opstoot van Crohn of colitis ulcerosa, uit risico voor besmetting.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie