Dokters raden aan om te stoppen met roken. Rokers hebben meer kans om de ziekte van Crohn te ontwikkelen. Bovendien verergert tabak de symptomen. Overmatig alcoholgebruik zorgt voor dehydratatie (uitdroging), wat je beter vermijdt. Stoppen met roken vermindert dan weer het aantal opstoten van de ziekte. 

Roken heeft negatieve impact

Daarnaast kan roken ook een specifieke impact hebben. Als je een darmontsteking hebt, nemen je darmen minder voedingsstoffen op. Dit houdt een risico op ondervoeding in. Daardoor hebben IBD-patiënten vaak een tekort aan proteïnen, essentiële vitaminen en mineralen. Dat tekort heeft belangrijke gevolgen: gewichtsverlies, een verlies aan spiermassa, een verminderde botdensiteit en osteoporose zijn de meest voorkomende. Roken versterkt die gevolgen. 

Alcohol verergert symptomen

Een hoog alcoholgebruik verergert de symptomen van de ziektes, vooral die van diarree. Daarnaast zorgt overmatig alcoholgebruik voor dehydratatie (uitdroging), wat je beter vermijdt. Tijdens een opstoot is het essentieel om je maaltijden te spreiden en om voldoende vocht binnen te krijgen. Je vermijdt dus het best zwaar verteerbare groenten en alcohol.

Roken bij colitis ulcerosa

Roken zou merkwaardig genoeg beschermen tegen colitis ulcerosa. Toch raden dokters aan om te stoppen met roken. De risico’s van roken voor de algemene gezondheid wegen niet op tegen de eventuele voordelen van verder roken.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie