Voeding en IBD hebben een ingewikkelde relatie. Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa verdragen tijdens een opstoot vaak heel weinig voedingsmiddelen. Ook tijdens remissies kan je soms heftig reageren op bepaalde voedingsmiddelen.

Colitis ulcerosa en ziekte van Crohn: dieet

Anderzijds heeft het lichaam van een IBD-patiënt net extra voedingsstoffen nodig door de symptomen van de ziekte. Patiënten met inflammatoire darmziekten ondervinden zelf wat ze wel en niet goed verdragen. Er zijn voorlopig geen klinische bewijzen dat een bepaald voedingsmiddel een opstoot veroorzaakt. Eveneens is er geen enkel dieet dat een terugval volledig uitsluit.

Gezond en evenwichtig dieet

In remissiefases is het belangrijk om gevarieerd en evenwichtig te eten. ‘Evenwichtig’ eten betekent uit elke voedingsgroep (vitamines, mineralen, proteïnen, vet en koolhydraten) voldoende elementen opnemen. Daarom is het geen goed idee om tijdens een remissieperiode zomaar voedingsstoffen te schrappen uit je dieet.

Eetdagboek

Veel patiënten houden een ‘eetdagboek’ bij. Zo ontdekken ze welke voedingselementen hun symptomen verergeren en welke ze dus moeten vermijden. De tekorten die daardoor ontstaan, compenseren ze in overleg met een diëtist.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie