De ziekte van Crohn: complicaties

Als je de ziekte van Crohn hebt, kunnen er soms complicaties ontstaan. Laat je goed begeleiden door je arts. Die kan je complicaties goed behandelen of zelfs voorkomen.

Fistels

Twee soorten fistels komen het vaakst voor bij mensen met Crohn: peri-anale en rectovaginale fistels. Een peri-anale fistel is een onnatuurlijk gangetje tussen de endeldarm of anus en de huid. Een rectovaginale fistel is een tunnel tussen de anus en de vagina. Meestal ontstaan fistels na een ontsteking, bijvoorbeeld in een anaalkliertje. Via het gangetje kan pus of ontlasting naar buiten ontsnappen. Een fistel is meestal ongevaarlijk, maar erg pijnlijk en gaat niet vanzelf over. 

Stenose of vernauwing

Een stenose is een ander woord voor vernauwing. Bij een stenose in je darm zijn je darmen dus vernauwd. Daardoor kan er amper ontlasting langs.

Obstructie of afsluiting

Als je darm ernstig vernauwd is, kan dat je darminhoud blokkeren. Dat noemen we een darmobstructie of darmafsluiting. Je voedsel kan je lichaam niet meer verlaten, waardoor je niet meer naar het toilet kan en last krijgt van opgezette buiken. Vaak is een operatie noodzakelijk.

Perforaties van de darmwand

Een darmperforatie is een gaatje of scheur in je darmwand, waardoor de inhoud van je darm in je buikholte lekt. Dat gaatje komt er door een darmobstructie: je voedsel hoopt dan op in je darmen doordat het je lichaam niet kan verlaten. Als je darminhoud in je buikholte komt, kan je buikvlies ontsteken, of kan je een bloedvergiftiging krijgen. De darmperforaties kunnen zowel in de dikke als de dunne darm ontstaan.

Colitis ulcerosa: complicaties

Ook als je colitis ulcerosa hebt, kunnen er soms complicaties ontstaan. Laat je goed begeleiden door je arts. Die kan je complicaties goed behandelen of zelfs voorkomen.

Toxische megacolon

Een toxische megacolon is een toxische dilatatie of verwijding van de dikke darm. Het is een acute dikkedarmontsteking. Je dikke darm is dan erg verwijd en vergroot.

Perforatie van de dikke darm

Een darmperforatie is een gaatje of scheur in je darmwand, waardoor de inhoud van je darm in je buikholte lekt. Dat gaatje komt er door een darmobstructie: je voedsel hoopt dan op in je darmen doordat het je lichaam niet kan verlaten. Als je darminhoud in je buikholte komt, kan je buikvlies ontsteken, of kan je een bloedvergiftiging krijgen. De darmperforatie ontstaat in de dikke darm.

Massale bloeding

De meeste mensen met colitis ulcerosa hebben last van bloed in hun ontlasting. Dat komt door de wondjes in je dikke darm, die ontstaan door ontstekingen. Op lange termijn kan je dan bloedarmoede krijgen. Meestal stopt zo’n bloeding vanzelf. Als dat niet gebeurt, of als je plots heel veel bloed verliest, is een ziekenhuisopname noodzakelijk. 

Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa: verhoogd risico darmkanker

Beide ziektes houden een verhoogd risico op darmkanker in. De kans op darmkanker vergroot wanneer de ontsteking zich uitbreidt, de ziekte vaak opflakkert en al meer dan tien jaar woekert. Daarom raden we dan een tweejaarlijkse endoscopie aan.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie