Vermoeidheid: zo pak je het aan

shutterstock_324269153

Veel mensen met Crohn of colitis hebben last van chronische vermoeidheid. Zelfs in remissie. Het is niet altijd makkelijk om aan de buitenwereld uit te leggen hoe die vermoeidheid precies voelt. Sommigen voelen zich alsof ze een zware fysieke inspanning achter de rug hebben, anderen zijn vooral mentaal uitgeput. Nog anderen voelen het allebei.  De impact op je dagelijks leven is niet te onderschatten.

Volgens een studie aan de Rijksuniversiteit in Groningen voelt bijna 1 op de 5 patiënten zich voortdurend vermoeid. Bijna 85 % had zich de afgelopen 2 weken in meerdere of mindere mate moe gevoeld. Hoe ernstiger de ziekte is, hoe groter de vermoeidheid. Maar ook mensen met weinig symptomen hebben soms last van vermoeidheid.

Maikel: “Het ergste vind ik de vermoeidheid. Dat gevoel van chronische vermoeidheid is moeilijk uit te leggen aan buitenstaanders.”

Wat is de oorzaak van vermoeidheid?

Het is niet altijd duidelijk wat precies de oorzaak is voor die allesomvattende vermoeidheid. Het kan met verschillende factoren te maken hebben. Ga zeker langs bij je arts als je vermoeidheid je parten speelt. 

  • Opstoten
  • Pijn
  • Voeding
  • Emotionele stress
  • Verstoord slaappatroon
  • Medicatie
  • Onbegrip van de buitenwereld

Femke: “Als mijn vrienden vragen hoe het met me gaat, zou ik eigenlijk bijna altijd moeten antwoorden dat ik moe ben. Meestal zeg ik gewoon niets.”

Wat kan je doen tegen vermoeidheid?

Volstaat je huidige medicatie? Dokter Peter Buydens, gastro-enteroloog in het UZ Brussel, is hoopvol: “We streven ernaar dat patiënten niet alleen symptoomvrij, maar zelfs ziektevrij kunnen leven. Ik geloof zeker dat het mogelijk is. Er bestaat trouwens al heel veel medicatie, en er zitten veel hoopgevende behandelingen in onderzoeksfase.”

Daisy: “Sinds ik colitis heb, ben ik vaker en sneller moe. Ik probeer zo weinig mogelijk dingen te laten, maar ik moet doseren.”

Jammer genoeg werkt medicatie niet altijd tegen vermoeidheid. Maar er zijn wel andere dingen die je kan doen:

  • Bewegen. Het klinkt gek, zeker als je je lichamelijk helemaal uitgeput voelt. Maar toch is het zo: bewegen of sporten kan helpen. Bewaak je grenzen. Want als je te veel sport, kan dat je net wel uitputten. En dan is het moeilijker om opnieuw op kracht te komen. Bespreek wat kan met je arts
  • Je voeding aanpassen. Gezond eten is altijd een goed idee. Raadpleeg daarvoor de diëtist van het ziekenhuis waar jij in behandeling bent.
  • Bewaak je grenzen. Het is niet altijd makkelijk. Maar soms is het écht beter om nee te zeggen tegen je vrienden of familie. Leg hen uit wat jouw ziekte inhoudt. Wedden dat ze het wel begrijpen?

Nathalie, diëtiste: “Gezond eten is belangrijk. Het helpt je om je beter te voelen én het geeft je immuunsysteem een boost.”