De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn in beperkte mate erfelijk. Maar ook andere factoren, zoals het immuunsysteem, de darmflora en de omgevingsfactoren bepalen mee het ontstaan van colitis ulcerosa.

Erfelijke factor

Inflammatoire darmziekten zijn ‘polygenetische ziekten’. Dat betekent dat er een kans is dat je de ziekte doorgeeft aan je kinderen en er dus een erfelijke factor meespeelt. Toch is die kans zeer klein. Wat betekent dit concreet? Als de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa aanwezig is in je familie, is de kans groter dat jij de ziekte ontwikkelt. Maar het is niet zo dat je de ziekte sowieso krijgt.

Verhoogd risico

Zo zien we dat er bij eeneiige tweelingen een verhoogd risico is dat beide personen de ziekte krijgen.

In het geval van colitis ulcerosa heeft iemand uit een eeneiige tweeling 30 procent kans om de ziekte te ontwikkelen als de tweelingbroer of -zus ze al heeft. Bij twee-eiige tweelingen gaat het om 5 procent.

Bij de ziekte van Crohn liggen de percentages nog iets hoger. Daar geldt een kans van 50 procent voor een eeneiige tweeling en 15 procent voor twee-eiige tweelingen.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie