Experts over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

SINTBLASIUS_DRIESLUYTEN-34

Wat is het verschil tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa? Wat kan een patiëntenvereniging voor jou betekenen? Hoe zit het met voeding als je een chronische darmziekte hebt? En wat met vermoeidheid? Die onderwerpen kwamen aan bod op de infoavond van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde, georganiseerd door IBD-verpleegkundigen Lieve en Anneke.

Het was de eerste keer dat de twee IBD-verpleegkundigen een infoavond organiseerden en het was meteen een schot in de roos.

1. Wat is het verschil tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

IBD-verpleegkundige Lieve trapte af met een korte uitleg over het verschil tussen de twee ziektes.

IBD: maag- en darmontsteking

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Het is een ontstekingsziekte van maag en darmen, en is niet hetzelfde als het prikkelbaredarmsyndroom of Irritable Bowel Syndrome (IBS)”, benadrukt Lieve: “Wél zien we vaak gelijkaardige symptomen opduiken bij IBD en IBS. En we zien dat mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa vaak last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom.

Ziekte van Crohn

In België hebben ongeveer 15.000 mensen de ziekte van Crohn. Als je de ziekte van Crohn hebt, kan je ontstekingen krijgen in alle delen van je spijsverteringsstelsel: ‘van mond tot kont’. Meestal bevinden de ontstekingen zich aan het einde van de dunne darm.

Colitis ulcerosa

Ongeveer 10.000 mensen in België kregen de diagnose van colitis ulcerosa, een chronische dikkedarmontsteking.

Symptomen bij IBD

Typische symptomen zijn buikpijn, koorts, diarree, misselijkheid, verminderde eetlust, oog- en gewrichtsontsteking, huid- en leverproblemen, lage rugpijn en last but not least vermoeidheid.

Hoe stellen we de diagnose bij de ziekte van Crohn & colitis ulcerosa?

De arts onderzoekt eerst je bloed en stoelgang. Daarna kijkt ze in je darmen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Via een coloscopie
  • Via een echo, MRI of CT-scan

Hoe verloopt de ziekte?

Hoe jouw ziekte verloopt is onvoorspelbaar. Meestal is dat heel wisselend: goede en slechte periodes wisselen af. Meestal is de ziekte goed onder controle, en ben je in remissie. Soms kan de ziekte opflakkeren en krijg je een opstoot. De oorzaak van zo’n opstoot is niet duidelijk. Je komt regelmatig op controle, en de therapie wordt aangepast als dat nodig is.

2. Wat kan een patiëntenvereniging voor jou betekenen?

Kathleen is bestuurslid van CCV-VZW, de Vlaamse patiëntenvereniging voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Zij zet zich als vrijwilliger in voor campagnes, zoals die van de toiletpas. “Bij ons kan je een toiletpas krijgen, waarmee je gratis en onmiddellijk toegang krijgt tot toiletten. Daarvoor hebben we een overeenkomst in heel wat horecazaken. Als lid krijg je zo’n pas gratis.”

Meer info over de toiletpas vind je hier en hier.

3. Wat eet je als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt?

“Een kant-en-klaar dieet bestaat niet”, vertelt Evelien Rentmeester, diëtiste én de ziekte van Crohnpatiënte in het AZ Sint-Blasius. “In principe is het niet bewezen dat voedingsmiddelen een opstoot veroorzaken. Wél kan het zijn dat sommige voedingsmiddelen klachten geven, maar dat komt omdat veel mensen met een chronische darmziekte ook last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom. 

Veel mensen vermijden vezelrijke voeding tijdens een opstoot. Dat is ook heel lang het advies geweest. Maar tenzij je last hebt van langdurige diarree is het net beter vezelrijk te eten.”

Evelien wijst erop dat je ultrabewerkte voeding beter vermijdt.  Ze maakt daarbij een onderscheid tussen ultrabewerkte en bewerkte voeding:

Ultrabewerkte voeding bevat allerlei toevoegingen die je niet nodig hebt. Voorbeelden van ultrabewerkte voeding zijn salami, chocola, kant-en-klare maaltijden…

Bewerkte voeding is zowat alles wat we eten en drinken. Dat betekent niet dat het per se ongezond is. Integendeel. Zelfs kraantjeswater is bewerkt, want gefilterd. Melk is dan weer gepasteuriseerd. Ook kaas en brood groeien niet zomaar in de natuur en zijn dus bewerkte voeding.”

Tips van diëtiste, Crohnpatiënte en blogster Nathalie: zo zorg je voor een gezond voedingspatroon.

4. Vermoeidheid en levensstijl bij IBD

Dokter Louise Krott hoort sinds vorig jaar bij het IBD-team van AZ Sint-Blasius. Zij heeft het over vermoeidheid.

Wat is vermoeidheid?

Veel mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa ervaren een langdurig overmatig gevoel van vermoeidheid dat niet overgaat met slapen.

Wat zijn de gevolgen van vermoeidheid?

Vermoeidheid belemmert je dagelijkse activiteiten, zorgt voor werkverlet, vermindert je concentratie, je geheugen, en kan de oorzaak zijn van psychische problemen.

Lees hier meer over langdurige vermoeidheid.

Tips van dokter Krott om je energie op peil te houden

  • Praat erover! Spreek je IBD-verpleegkundige of je behandelende arts aan.
  • Vraag om hulp aan je omgeving.
  • Zoek een balans tussen rust & actief zijn.
  • Weet wat je energie-opladers zijn en wat je energieverbruikers.
  • Plan met prioriteiten.
  • Leer omgaan met stress.
  • Blijf in beweging. Ook na een opstoot. Zoek desnoods hulp van een professional.
  • Zorg voor een algemene gezonde levensstijl.

Disclaimer:
Deze tekst bevat samenvattingen van presentaties gehouden tijdens de patiëntendag op 17/11/2023. De inhoud van deze tekst weerspiegelt de standpunten en meningen van de respectievelijke sprekers en niet noodzakelijk dat van Takeda Belgium. Hoewel er alles aan is gedaan om de juistheid van de verstrekte informatie te waarborgen, aanvaarden wij geen verantwoordelijkheid voor eventuele fouten in de inhoud. Lezers worden aangemoedigd om de informatie onafhankelijk te verifiëren.