Maak het jezelf makkelijker dankzij de toiletpas van CCV
Wist je dat je bij je patiëntenvereniging terecht kan voor een toiletpas? Met zo’n pas kan je discreet en snel gebruikmaken van het toilet in horecazaken of winkels. Kathleen Franc en Lynn Debrun (voorzitsters van Crohn RCUH en CCV-vzw) leggen uit waarvoor je nog bij hen kan aankloppen.
Met een toiletpas kan je gratis en zonder je te verantwoorden naar het toilet, en dat in horecazaken en winkels. Want als er één iets is waar iedereen met Crohn of colitis last van heeft, is het met naar het toilet gaan. “En dat niet één keer, maar heel vaak. En als je moet, dan is het nog eens heel dringend ook”, benadrukt Lynn, voorzitster van CCV-vzw:
“Veel patiënten hebben dan ook al wel eens een ongelukje gehad, en durven daardoor amper buiten komen”, gaat ze verder. “Die toiletpas moet hen daarbij helpen. Je kan de pas altijd gratis en zonder verdere uitleg gebruiken in zaken die aangesloten zijn bij een van onze partners: Comeos, Unizo, Horeca Vlaanderen en Horeca Wallonië.”
Spurten naar het toilet
Ook Kathleen, voorzitster van Crohn RCUH, moet erg vaak naar het toilet. Zij is zelfs om die reden noodgedwongen gestopt met werken. “Ik gaf les in de lagere school”, vertelt ze. “Ik deed dat heel graag. Maar ik kon niets eten of ik spurtte naar het toilet. Ik at dus niet als ik lesgaf, want dan liet ik twintig kinderen in de steek. Als de kindjes pauze hadden, deed ik een dutje, anders was ik te moe. Maar dat was niet vol te houden.”
Sinds dit jaar kan je bij Kathleen en Lynn een gloednieuw pasje bestellen. “Vroeger was het enkel CCV-vzw die voor de verdeling zorgde, maar voor deze pas kan je ook bij Crohn RCUH terecht”, zegt Kathleen. Lynn vult aan: “We hebben samen de lay-out gekozen. Het is de bedoeling dat we in de toekomst nog meer samenwerken.”
Antwoorden en luisterend oor bij de patiëntenvereniging
Lynn is al voorzitster sinds 2016, Kathleen startte vorig jaar. Zij volgt Daniel De Bast op. “Ik vind het echt superbelangrijk om er te zijn voor mensen met Crohn en colitis. Zelf heb ik daar destijds heel veel aan gehad. Ik was nog heel jong toen ik mijn diagnose van Crohn kreeg, en vond geen antwoord op mijn vragen. Kon ik mijn job nog doen? Zou ik kinderen kunnen krijgen?”
Met die vragen kon Kathleen toen gelukkig terecht bij de patiëntenvereniging. Kathleen: “Xavier heeft me toen heel erg geholpen. Hij is ondervoorzitter, en doet telefoonpermanentie. Je kan hem gewoon opbellen. Niet alleen als je informatie zoekt, ook als je een luisterend oor kan gebruiken.”
Onderdeel van behandelplan
“Weet je”, pikt Lynn in, “veel mensen weten helemaal van niets als ze hun diagnose van Crohn of colitis ulcerosa krijgen. Dat was bij mij ook zo. Eigenlijk kan je de patiëntenvereniging zien als een onderdeel van je behandelplan. Heb je vragen over je rechten als patiënt, of als werknemer met een chronische ziekte? Dan kan je bij ons terecht. Wij zijn er om je leven makkelijker te maken.”
Nog te vaak, vinden Lynn en Kathleen, sluiten patiënten zich op omwille van hun ziekte. “Wij willen dat ze de wereld durven ontdekken. Dat ook zij gewoon een uitstapje kunnen maken, of – wie weet – zelfs een verre reis. Zodat wij, mensen met Crohn en colitis ulcerosa, gewoon net als iedereen deel uitmaken van de maatschappij.”
Wil jij ook graag een toiletpas? Bel of mail naar CCV-vzw en ontvang jouw persoonlijke pas. Je kan je pas ook gewoon downloaden in de app For You With You. Op jouw pas staat je foto, zodat je herkenbaar blijft, en je lidnummer. Om je privacy te beschermen, vermelden we je naam niet.