Hoe zorg je voor een gezond voedingspatroon?

nathalie_driesluyten18-scaled-2

Al mijn hele leven moet ik opletten wat ik eet omdat ik geen gluten verdraag. Vervelend, maar dat was niets in vergelijking met later, toen ik de ziekte van Crohn kreeg. Toen kon ik plots bijna niets meer eten. Enkel heel licht verteerbare dingen kreeg ik binnen. Op dat moment besliste ik mezelf om te scholen tot voedingsdeskundige. Ik moest en zou meer weten over voeding. Niet alleen voor mezelf, ook om anderen te helpen.

Luisteren naar je lichaam

Nu heb ik een stoma. Sindsdien kan ik meer verdragen, al moet ik toch nog heel erg opletten. Het belangrijkste dat ik geleerd heb, is om te luisteren naar mijn lichaam. Dat klinkt makkelijker dan het is. Het lukt bij mij omdat ik het direct voel als ik iets ‘verkeerds’ eet. Hou vol, want je wordt er altijd maar beter in. Soms, als ik me écht goed voel, durf ik wel eens experimenteren. Zo probeerde ik onlangs chilli con carne uit, met maïs in plaats van met bonen. En wonder boven wonder ging dat heel goed! Zo blijf ik bijleren.

Meer dan voeding alleen

Vandaag ben ik diëtiste en geef ik mensen voedingsadvies. Vaak zijn dat mensen met een chronische darmontsteking. Ik merk dat ze meer op hun gemak zijn bij mij omdat mijn verhaal op dat van hen lijkt. Ze durven alle symptomen benoemen, omdat ik ze ook zelf aan den lijve ondervindt. Zo kan ik hen heel gericht helpen. Bovendien gaat het om meer dan voeding alleen als je Crohn of colitis hebt. Mensen doen hun verhaal tegen mij.

Geen dieet, wel gezond eten

Ik zeg hen altijd dat ze niet aan het diëten zijn, maar dat ze gewoon zo gezond mogelijk eten. Niemand houdt het trouwens vol om nooit eens ongezond te eten. Het belangrijkste is dat je een goede balans vindt in je dagelijks leven. Een gezond voedingspatroon laat af en toe wel een ongezond ‘goestingske’ toe.

Wat eet je beter niet? Wat wel?

Mensen met Crohn of colitis verdragen heel dikwijls geen pikant eten, ijskoud water, koffie, koolsoorten, ajuin of look. Meestal is yoghurt wél goed voor je darmen. Gember en kurkuma ook, omdat ze ontstekingsremmend werken. Het zijn natuurlijk geen wondermiddelen. Sowieso is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren: iedereen reageert anders. Daarom raad ik mijn klanten aan een eetdagboek bij te houden. Zo krijg je inzicht in je eigen lichaam. Meer info lees je ook hier.

FODMAP-arm voedsel voor mensen met darmklachten

Sommige mensen hebben ondanks lage ontstekingswaarden toch last van winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree of opstopping. Soms ligt dat aan bepaalde voedselgroepen die ze minder goed verdragen. Om uit te vissen welke voedselgroep de trigger is, raad ik hen het FODMAP-arm dieet aan. Meer info over dat dieet vind je hier.

Tijdens een periode van 6 tot 8 weken laat je telkens bepaalde zaken weg uit je eetpatroon. Als je na die 8 weken klachtenvrij bent, kan je meer in detail op zoek gaan naar de oorzaak van je klachten. Het is een heel intensief pad, en het kan de ziekte niet genezen. Maar het kan de symptomen wel een pak draaglijker maken.

Wat is gezonde voeding?

  • Voldoende groenten
  • Verse producten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn
  • Zo weinig mogelijk suiker

Tips voor een gezond leven

  • Voldoende water drinken
  • Voldoende bewegen. Je hoeft niet meteen naar de fitness te spurten, maar probeer bijvoorbeeld dagelijks te wandelen of te fietsen.
  • Volg een zo gezond mogelijk voedingspatroon

Wat eet je het best bij diarree, constipatie of een opstoot?

  • Diarree? Dan is het heel belangrijk om voldoende vocht te drinken. Eet licht verteerbaar voedsel, en af en toe een banaan.
  • Constipatie? Drink voldoende water, eet vezelrijke voeding en blijf voldoende bewegen.
  • Opstoot? Dan eet je het beste licht verteerbare voeding. Vermijd vet en al te veel kruiden. Neem kleine porties en probeer zeker niet te veel te eten.