Vijf tips voor gezonde en gelukkige feestdagen

Sparklers,In,The,Foreground.,Beautiful,Young,People,At,A,Corporate

De feestdagen staan voor de deur. Hoe beleef jij die? Als de allermooiste tijd van het jaar, of kan je niet wachten tot ze weer voorbij zijn? Diëtiste Nathalie heeft zelf de ziekte van Crohn en plant dit jaar vooral veel rust in. Voor, tijdens en na de feesten. En ze ontwikkelde haar eigen gezonde feestmenu. Dit zijn haar tips voor gezonde feestdagen.

Denk aan jezelf

Nathalie: “Mijn belangrijkste tip? Vergeet jezelf niet tijdens de feestdrukte. Verwen jezelf. Neem tijd voor dingen die je ontspannen. Dat kan van alles zijn. De enige voorwaarde is dat je er zelf van geniet. Neem een heerlijk warm bad, maak een moeilijke puzzel, lees een boek, spreek af met vrienden… Als je er zelf maar rustig van wordt. Zo kan je ontprikkelen, want de feestdagen zorgen al voor prikkels genoeg.” 

Rust, rust en rust

“Hol niet van het ene feest naar het andere, maar hou het bijvoorbeeld op maximaal één feest per dag, en plan zowel voor als na het feest rust in. Zelf doe ik dat ook: ik houd de periode rond de feestdagen bewust heel rustig. Dit is het eerste jaar dat ik niet werk als zelfstandige. Tijdens het eindejaarsweekend ga ik met familie naar zee, en ook daar plan ik vooral op mijn gemak te zijn en te genieten. Maar zelfs dan nog weet ik uit ervaring dat ik zowel voor als na de feesten voldoende rust moet voorzien. Let wel: rusten staat niet per se gelijk aan platte rust. Elke vorm van ontspanning zie ik als rust.” 

Beweeg voldoende

“Rust voldoende, maar vergeet zeker niet te bewegen. Voor en na, maar ook tijdens het feest! Meestal staat zo’n feest gelijk aan veel eten. Af en toe bewegen is dan goed voor je spijsvertering. Sta af en toe eens recht, help met afruimen… Of maak tussendoor een wandelingetje. Misschien vind je gezelschap het wel leuk om na de apero en het voorgerecht even samen een frisse neus te halen?”

Sla geen maaltijden over

“Ik hoor het heel vaak in mijn praktijk: mensen slaan het ontbijt en de lunch over als er ‘s avonds een feestmaaltijd op het menu staat. Maar met een lege maag aanschuiven aan de feestdis, is het slechtste wat je kan doen. Want dan vlieg je uitgehongerd op de hapjes, die meestal ook nog eens het meeste vet bevatten van alle gangen. Daarom raad ik iedereen aan om geen maaltijden over te slaan en om je normale voedingspatroon aan te houden. Ook tijdens de maaltijden na het feest. Zijn er restjes? Geef ze aan de andere gasten.” 

Vermijd al te vette voeding

“Ik weet het, ovenhapjes zijn lekker. En moeilijk te weerstaan. Maar ook gezonde aperitiefhapjes kunnen erg lekker én feestelijk zijn. Kan je zelf mee beslissen over het menu? Kook dan zo gezond mogelijk. Ik heb zelf een heerlijk feestelijk en gezond menu samengesteld, boordevol gezonde feest- of kerstrecepten. De gerechten zijn koolhydraatarm, ze zitten boordevol groenten, én ik let erop dat ze suikerarm zijn. Steel gerust mijn ideetjes!”

Het gezonde feestmenu van diëtiste Nathalie

Hapjes: gevulde eieren, minipizza’s, soepstengels met filet de sax, gerookte forelmousse.
Witloofsoep
Hoofdgerecht: kipfilet met witloof en pompoencrème
Nagerecht: light tiramisu