Recept: light tiramisu

light tiramisu

Mijn licht verteerbare variant van de klassieke tiramisu is een echt succes. Ik gebruik Griekse yoghurt in plaats van mascarpone: die bevat heel wat minder vetten. Daardoor is de tiramisu een stuk lichter.

Verdraag je geen koffie? Dan laat je die gewoon weg, en doop je de koekjes in een beetje melk. Wist je trouwens dat boudoirs of lange vingers heel wat minder vetten bevatten dan de meeste andere koekjes?

Ter vergelijking:
Vetten per 100 gram lange vingers: 2,9 gram
Vetten per 100 gram speculaas: 22 gram

Maak je de tiramisu graag lactosevrij? Gebruik dan een lactosevrije variant van Griekse yoghurt. Die vind je in de meeste supermarkten. Meestal zijn boudoirkoekjes lactosevrij, maar check best de verpakking als je zeker wil zijn.

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 30 minuten + 2 tot 4 uur in de ijskast

Klaar in: 4 uur en 40 minuten

Porties: 2

Ingrediënten

  • 100 gram langevingerkoekjes (boudoirs)
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 1,25 dl afgekoelde koffie
  • 2 eierdooiers
  • 1 eiwit
  • 50 gram bloemsuiker
  • Cacaopoeder (optioneel)

Stap voor stap

1.

Klop de eierdooiers en bloemsuiker op tot een romig geheel.

2.

Voeg de Griekse yoghurt toe. In Griekse yoghurt zit vaak een beetje vocht, dat voeg je best niet toe. 

3.

Klop het eiwit op tot een luchtig schuim en meng heel voorzichtig onder het mengsel met yoghurt en eigeel.

4.

Doop een aantal koekjes kort in de afgekoelde koffie of melk en schik ze in een schotel. Spatel daarop een laagje mousse. 

5.

Vervolg de vorige stap, tot alle koekjes en mousse op zijn. Eindig met een laagje mousse.

6.

Laat de tiramisu 2 tot 4 uur opstijven in de ijskast.

7.

Bestrooi voor het serveren met cacaopoeder.

Smakelijk!