Recept: Kipfilet met witloof en pompoencrème
Met dit smaakvolle recept zet je feest op tafel. De klassieke kroketjes vervang ik door een smeuiige pompoencrème, het sinaasappelsap geeft aan het witloof een extra touch.
Zowel witloof als pompoen zijn beide licht verteerbare groenten. Witloof is rijk aan foliumzuur, vitamine B1, vitamine C en kalium. Die verhogen je weerstand en geven je energie. Als Crohn- of colitispatiënt is het belangrijk dat je voldoende vezels eet (in tijden van remissie): witloof en pompoen zijn niet alleen mild voor je darmen, ze zitten tjokvol vezels.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten + 35 à 40 minuten in de oven
Porties: 4
Klaar in: 60 minuten
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 1 kg butternut pompoen
- 175 gram witloof
- Sap van 1 sinaasappel
- 3 à 4 takjes verse tijm
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ blokje kippenbouillon
- Peper en zout
Stap voor stap
1.
Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1cm.
2.
Verwarm de oven voor op 180°C.
3.
Verdeel de pompoen over een met bakpapier bedekte bakplaat en overgiet
met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
4.
Zet de pompoen 35 à 40 minuten in de voorverwarmde oven.
5.
Haal de pompoen uit de oven en doe deze in een hoge maatbeker. Voeg 2 à 2,5 dl water en het bouillonblokje toe.
6.
Mix alles glad en kruid met peper en zout.
7.
Bak intussen de kippenfilets.
8.
Smelt de boter in een pan en stoof het witloof in zijn geheel 3 à 4 minuten.
9.
Kruid het witloof met peper en zout en voeg 3 à 4 takjes tijm toe. Voeg de
honing toe, meng goed en laat karamelliseren. Blus met het sinaasappelsap
en laat nog 10 à 15 minuten zachtjes sudderen.
Afwerking
Verdeel de pompoencrème over de borden en leg er een kipfilet op. Serveer
er het witloof bij.
Smakelijk!