Wat als je kind Crohn of colitis heeft? Over oorzaken, symptomen en behandelingen

Wat als je kind IBD heeft?

Meer en meer mensen krijgen hun diagnose van Crohn of colitis als kind. Hoe komt dat? Wat zijn de symptomen? En hoe kan je ze behandelen? Die vragen beantwoordt dokter Christine Van Hemelrijk, kinderarts in het OLV-ziekenhuis in Aalst.

Kinderen met de diagnose van Crohn of colitis

Maar liefst 15 tot 25% van de mensen die te horen krijgen dat ze IBD heeft, is op dat moment een kind of tiener. “Dat zijn jaarlijks 23 kinderen op 1.000 kinderen.”, vertelt dokter Van Hemelrijk. Zij is kinderarts in het OLV-ziekenhuis in Aalst en gespecialiseerd in maag- en darmziektes. “Meestal zijn die jonge patiënten tussen de elf en de 16 jaar, maar we zien ook meer en meer jongere kinderen.”

Oorzaken IBD bij kinderen

IBD bij kinderen heeft verschillende oorzaken, zoals:

  1. Erfelijke factor. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is erfelijk, of toch tenminste voor een deeltje. Zeker bij kinderen is er een familiale voorbeschiktheid: ongeveer een vierde van de kinderen die de diagnose krijgt, heeft een familielid met IBD. Omgekeerd is het zo dat je als ouder met IBD acht keer meer kans hebt dat ook je kind IBD heeft.
  2. Westers dieet. Wij eten hier heel vaak bewerkte voeding, en dat zorgt ervoor dat IBD meer en meer voorkomt. 

Lees hier meer over de oorzaken van Crohn en colitis. 

Symptomen IBD bij kinderen

Kinderen hebben over het algemeen dezelfde symptomen als volwassenen, en dat zowel voor Crohn als voor colitis. Ze hebben buikpijn en last van bloed in hun stoelgang. Toch zijn er ook belangrijke verschillen, merkt dokter Van Hemelrijk op: 

  1. De darmen zijn vaak uitgebreider aangetast, en de ontstekingen bevinden zich meer in het bovenste deel van het maag- en darmstelsel.
  2. Kinderen hebben vaak last van chronische ondervoeding, wat hun groei aantast. De ontstekingen vragen méér energie, waardoor ze eigenlijk net meer eten nodig hebben.

De symptomen hebben vaak een grote impact op het leven van kinderen. Dokter Van Hemelrijk: “Als de groei niet optimaal verloopt, kan het zijn dat het kind, in tegenstelling tot klasgenoten, niet pubert. Dat heeft een grote psychosociale impact – ook op het gezin, die je niet altijd kan goedmaken.”

Dr. Van Hemelrijk

Daarom is het doel van het IBD-team niet alleen om het kind beter te maken, maar ook om de groei en ontwikkeling  zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Behandelingen bij kinderen

Voor kinderen zijn er veel minder behandelingen toegankelijk dan voor volwassenen. Er bestaan wel heel wat nieuwe behandelingen, maar die worden alleen maar terugbetaald voor volwassenen. Dat komt omdat die geneesmiddelen nog niet getest zijn bij kinderen, en dus nog niet goedgekeurd zijn voor hen. 

Gelukkig bestaat er wél een behandeling die voor kinderen heel goed werkt: voedingstherapie. “Bij volwassenen zijn de resultaten heel wat minder goed”, merkt dokter Van Hemelrijk op. “Bij kinderen wel: 85% gaat in remissie na een behandeling van 8 tot 10 weken. Het nadeel is dat de therapie zelf zeer intensief is.” Het is daarom cruciaal dat je je kind goed laat begeleiden door een arts.

Van kinderarts naar IBD-team voor volwassenen

Zodra je kind volwassen is, gaat het niet langer naar een kinderarts, maar krijgt het begeleiding van een IBD-team. Makkelijk is die overstap niet. Dokter Van Hemelrijk: “Bij een kinderarts is je kind nooit alleen. Je kind is het dus niet gewoon om als volwassene alleen benaderd te worden. Daarom proberen we de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.” 

Die overgang gebeurt meestal tussen de 16 en de 18 jaar, en gebeurt in overleg met de kinderarts en de gastro-enteroloog. Dokter Van Hemelrijk: “Weet de patiënt voldoende over de ziekte? Weet hij of zij hoe je aan nieuwe voorschriften geraakt, of wat je doet als je medicatie op is? Hebben ze voldoende kennis over de medicatie, zijn ze in staat om eigen beslissingen te nemen? Met al die zaken houden we rekening.” 

Dokter Van Hemerlrijk sprak op een infoavond over IBD georganiseerd door OLV Aalst. Lees hier welke andere onderwerpen toen aan bod kwamen.