Recept: Pasta met courgette en tomaat

pasta met courgette en tomaat

Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, is koken vaak een extra uitdaging. Niet alle ingrediënten passen zomaar in jouw dieet. En toch betekent dat niet dat je uren in de keuken moet spenderen. Deze eenvoudige pasta met courgette en tomaat is daar het beste bewijs van. Met een minimum aan ingrediënten zet chef Kim Devisschere een heerlijk Italiaans gerecht op tafel.

De vriendin van Kim (restaurant Roots), Nele, heeft de ziekte van Crohn. Speciaal voor ons ontwikkelen ze samen recepten die licht verteerbaar zijn: ideaal als je een chronische darmziekte hebt. Zoals deze pasta met courgette en tomaat, bijvoorbeeld. Courgetten zitten boordevol mineralen, en tomaten bevatten veel vocht en vezels. Beide groenten zijn dus erg gezond voor mensen met Crohn of colitis ulcerosa. Heb je vaak last van je darmen als je tomaten eet? Probeer ze dan eens te pellen. Want wist je dat je darmen het vooral moeilijk hebben met het vlies van een tomaat? 

Vond je deze pasta geslaagd? Bekijk zeker ook deze geroosterde wortel met Mechelse koekoek of pieterman met geroosterde bloemkool. Heerlijk!

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 20 minuten

Porties: 4

Klaar in: 30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gram pasta naar keuze
  • 3 courgettes
  • 1 bosje basilicum
  • 4 tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Een stuk pecorinokaas

Stap voor stap

1.

Snij een kruis in de bolle kant van de tomaten en dompel ze 10 seconden onder in kokend water. Schrik ze direct daarna in ijswater. Pel de tomaten en snij ze in 4 stukken om te ontpitten.

2.

Snij de courgette in blokjes en gaar 4 minuten in kokend, gezouten water. Voeg in de laatste minuut ook de basilicum toe.

3.

Giet het water af en laat de courgette en basilicum schrikken in ijswater. Giet vervolgens ook het koude water af en mix de courgette en basilicum glad met olijfolie.

4.

Kook de pasta gaar in kokend, gezouten water. Giet af en meng met het mengsel van courgette en basilicum.

5.

Werk af met de tomaten en eventueel enkele blaadjes basilicum.

6.

Rasp er een kleine hoeveelheid pecorino over.

Smakelijk!