Recept: Pieterman met geroosterde bloemkool en ei-mimosa

vive au chou-fleur rôti et oeuf mimosa

Is het voor jou ook vaak zo’n zoektocht naar de juiste recepten? Als je de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt, is het extra moeilijk om iets te vinden dat lekker is én goed verteerbaar. 

Nele Victoor heeft de ziekte van Crohn en zij runt met haar vriend en chef Kim Devisschere het gelauwerde restaurant Roots. Kim stelde een recept samen met makkelijk verteerbare ingrediënten, speciaal voor mensen met Crohn en colitis ulcerosa.

Voor dit gerecht koos Kim voor een gezonde combinatie van bloemkool, broccoli en spinazie. Broccoli is een heel vezelrijke groente. Bloemkool zit dan weer vol vitamine C én is heel licht verteerbaar.

Tip: gekookte groenten zijn makkelijker te verteren. Sommige mensen verdragen geen look of zeekraal. Dit kan je makkelijk achterwege laten. 

Voorbereiding: 15 tot 30 minuten

Bereiding: 30 minuten

Porties: 4

Klaar in: 45 tot 60 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote pietermannen 
  • 100 gram zeekraal
  • 1 bloemkool
  • 1 romanesco broccoli
  • olijfolie
  • 4 hoeve-eitjes
  • 1 kg jonge spinazie
  • 1 bos platte peterselie
  • zeezout
  • 1 teentje look
  • peper en zout

Stap voor stap

1.

Haal de pieterman van de graat of vraag dit aan je lokale visboer zodat je 4 mooie filets hebt. Hou apart voor later.

2.

Snijd de bloemkool en de romanesco in roosjes. Leg die op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie en zeezout.

3.

Kneus 1 teentje look door er een korte tik op te geven (niet pletten anders verbrandt dit in de oven) en leg die in de ovenplaat.

4.

Rooster alles in de oven op 180°C tot de bloemkool voldoende zacht is.

5.

Kook de eieren hard (10 minuten) en laat ze afkoelen in ijswater. Pel deze eieren, houd het witte en gele deel apart en hak beide delen fijn. Voeg de beide delen weer samen en kruid af met grof zeezout.

6.

Was de spinazie en peterselie. Kook alles gaar in gezouten water. Laat schrikken in ijswater. Mix de spinazie en peterselie tot een volledig gladde saus. Kruid af met peper en zout. Voeg indien nodig wat kookvocht en olijfolie toe om het glad te krijgen.

7.

Kruid de visfilets af met peper en zout. Besprenkel met wat olie. Gaar ze ongeveer 5 minuten in de oven op 180 graden.

8.

Dresseer zoals op de foto en werk af met wat zeekraal.

Smakelijk!