Recept: geroosterde wortel met Mechelse koekoek

geroosterde wortel met Mechelse koekoek

Wist je dat je niet alleen een ei, maar ook een kip kan pocheren? Dat betekent dat je het gaart in water dat nét niet kookt. Het klinkt saai, maar dat is het helemaal niet. Als je de kip in een heerlijke groentebouillon laat garen, smaakt ze overheerlijk. 

Meer nog: als het water niet te heet wordt, droogt de kip minder uit dan als je ze bakt. Het is ook een stuk gezonder én beter voor je darmen. In dit recept kiest chef-kok Kim voor een Mechelse koekoek: een echte smaakvolle kwaliteitskip.

De vriendin van Kim, Nele, heeft de ziekte van Crohn. Samen baten ze het gelauwerde restaurant Roots uit. Speciaal voor ons ontwikkelen ze recepten die licht verteerbaar zijn: ideaal als je een chronische darmziekte hebt. Zoals de pieterman met geroosterde bloemkool. Heerlijk!

Voorbereiding: 10 minuten

Bereiding: 15 minuten

Porties: 1

Klaar in: 25 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram gebroken tarwe. Dat kan bijvoorbeeld couscous, bulgur of freekeh zijn: niet-volkoren tarwesoorten zonder vlies
  • 1 wortel
  • 1 eetlepel ricotta
  • 1 filet Mechelse koekoek of andere kwaliteitsvolle kip zonder vel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • halve sinaasappel persen en zeven
  • groentebouillon
  • zeezout

Stap voor stap

1.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2.

Pocheer* de kipfilet in de groentebouillon. (tip: houd de bouillon bij voor een volgend recept)

3.

Kook intussen de tarwe gaar in gezouten water gedurende een kwartier.

4.

Snij de wortel in reepjes of blokjes. Meng met de olie en het zeezout.

5.

Rooster de wortel totdat ze zacht is in de voorverwarmde oven. Vang de olie op, doe er wat zeezout bij en meng het met sinaasappelsap.

6.

Schik enkele toefjes ricotta op een bord, dresseer de wortels en tarwe erbij.

7.

Overgiet alles met het mengsel van de olie en het sinaasappelsap (zie foto).

Smakelijk!

*Zo pocheer je de kipfilet: verwarm een pot met groentebouillon op een middelhoog vuur. Leg de filet in de pot zodra de bouillon nét niet kookt. Let erop dat de kip helemaal ondergedompeld is, en dat het water ongeveer dezelfde temperatuur blijft.