Mijn stoma: moeilijk om taboe te doorbreken

siegried_driesluyten6-scaled-1

Toen ik een stoma kreeg, heb ik een toiletpas aangevraagd. Dat kan bijvoorbeeld bij de patiëntenvereniging CCV-VZW. De toiletpas was op dat moment nog niet zo bekend. Zelfs met een toiletpas gaven mensen je niet altijd overal zomaar toestemming. Nu is dat gelukkig veel verbeterd. Al hangt er nog altijd een taboesfeer rond die stoma.

Met zo’n toiletpas is het duidelijk aan de ingang van de toiletten en stellen ze geen verdere vragen. Toch gebruik ik hem niet altijd. Ik geef toe dat ik wat beschaamd ben om hem boven te halen. Ik betaal dus vaak zoals iedereen om naar het toilet te gaan. Waarom? Ik wil gewoon niet dat mensen weten dat ik een probleem heb met mijn darmen. Zo geef je een kwetsbaar deel van jezelf bloot, het voelt zo persoonlijk.

De juiste context 

Maar het is dubbel natuurlijk: ik wil het taboe rond darmziekten net doorbreken. Dat doe ik onder meer via mijn blog. Ik ben ook bereid hierover te praten of lezingen te geven over dit onderwerp. Maar in een willekeurige horecazaak voel ik niet de behoefte dat taboe eventjes te doorbreken. Ook omdat de mensen daar niet gekomen zijn om mijn verhaal of situatie te aanhoren. De juiste context om het hierover te hebben, is voor mij erg belangrijk.  

Gênante geluiden  

Wat ik vooral vervelend vind, is dat veel toiletten niet geluiddicht zijn. Dat vind ik gênant en daarom probeer ik toch vooral thuis te gaan. Zo ga ik altijd nog eens vlak voor ik ergens naartoe ga. Voor mensen zonder colitis is het al iets wat we liever in de privésfeer houden. Dus je kan wel bedenken dat het niet makkelijker is voor iemand mét colitis. Want dan komen er nog veel meer geluiden bij kijken.  

Zes keer per dag naar het toilet 

Ik moet ongeveer zes keer per dag naar het toilet. ’s Nachts sta ik er ook één keer voor op. Ik kan daarmee leven. Ik ben al blij dat ik geen medicijnen tegen diarree hoef te nemen, wat veel patiënten wel moeten doen. Ik hoop dat mijn situatie nog gaat verbeteren. Dat motiveert mij extra om gezond te leven. Door zo weinig mogelijk te stressen, gezond te eten en veel te bewegen, hoop ik op termijn nog minder naar het toilet te moeten.  

Lees meer over de thema’s die aan bod kwamen: