Leven met een stoma

karen_driesluyten21

Ik heb 14 maanden een stoma gehad. Een stoma schrikt veel patiënten nog altijd af, maar voor mij was het een opluchting. Ik had geen stress meer om naar buiten te gaan en ik kreeg ook heel goede begeleiding over hoe ik de stoma moest verzorgen. Ik ben zelfs drie weken na mijn operatie naar Mallorca gevlogen voor een yoga-opleiding.

 

Uiteraard brengt ook een stoma problemen met zich mee. Soms had ik wel eens last van lekkages, wat niet zo leuk is. Mijn stoma is ook eens losgekomen op restaurant. Het is dan niet evident om je te verzorgen op zo’n kleine toilet. Op zo’n momenten laat je wel eens een traan en vervloek je de hele situatie. 

Maar al bij al was ik heel blij met deze oplossing. Ik vind een stoma ook helemaal niets om me over te schamen. Ik doorbrak het taboe en maakte er in mijn omgeving geen geheim van dat ik dit had. Ik vond mezelf nog steeds mooi en accepteerde deze verandering aan mijn lichaam vanaf dag 1.