De operatie was voor mij een ommekeer

maikel_driesluyten10

In augustus 2018 moest ik de realiteit onder ogen zien. Mijn colitis was ongevoelig voor elke behandeling. Toen heb ik een belangrijke operatie ondergaan: ze hebben zowel mijn dikke darm als mijn rectum verwijderd. Sindsdien leef ik met een stoma.

Die operatie was niet zonder risico. Ik heb er dan ook lang over nagedacht. Die stoma heb ik voor het leven. In principe kan ik hem nog laten verwijderen. Maar aangezien de operatie mijn leven heeft gered, houd ik hem liever.

Ik heb mijn leven terug

Dankzij mijn stoma heb ik echt een klik kunnen maken. Na zestien jaar ziekte – ik kreeg de diagnose toen ik twaalf was – heb ik eindelijk mijn leven terug. Ik kan opnieuw sporten en werken. Ik kan zelfs opnieuw meer dingen eten.

Momenteel neem ik nog altijd medicijnen om mijn colitis te behandelen. Ik vul ze aan met een ontstekingsremmer. Ik heb wel nog altijd last van de chronische vermoeidheid die hand in hand gaat met deze ziekte. Daar moet ik mee leren leven. Gelukkig kan ik altijd rekenen op de hulp van mijn gastro-enteroloog, mijn huisarts en alle andere zorgverleners rondom mij.