Interactieve patiëntendag in Hasselt was groot succes

ibdhasselt_driesluyten22

Op zaterdag 7 oktober organiseerde vzw Jessa ziekenhuis in Hasselt een interactieve infodag voor IBD-patiënten. Met aandacht voor gepersonaliseerde zorg, voeding en vaccinaties.

Deze patiëntendag was een primeur voor het Hasseltse ziekenhuis. “We hebben het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in ons IBD-team. Zo hebben we voor het eerst een IBD-verpleegkundige in dienst genomen omdat we de nood merken aan correcte informatie en begeleiding”, aldus Marc Aerts, IBD-coach van vzw Jessa ziekenhuis.

De patiëntendag lokte heel wat nieuwsgierigen. Maar liefst 125 mensen hadden zich ingeschreven. Er stond ook een infostand van de IBD patiëntenvereniging CCV-vzw. “We hopen zo meer jongeren te bereiken, zij vinden de weg naar onze vereniging niet altijd”, zegt Jessy Ooms, voorzitter van CCV-vzw in Limburg. Ook de 3D-stand van Takeda kon op heel wat belangstelling rekenen. Gloednieuw was de mogelijkheid om met een hologram een virtuele reis door de darmen te maken.

Focus op empowerment

De dag startte met een korte vragensessie om de kennis over IBD bij de aanwezigen te testen. Via hun smartphone kon iedereen deelnemen aan de poll met vragen zoals ‘Kan IBD genezen worden?’ en ‘Mag ik nog steeds frietjes eten?’. Daarna lichtte de eerste spreker dr. Ingrid Arijs het belang van  gepersonaliseerde zorg bij IBD-patiënten toe. Gastro-enteroloog Dr. Piet Schurmans gaf erna een fascinerende en historisch geïnspireerde uiteenzetting over de geschiedenis van IBD. Wist je dat zowel de voormalige president van de Verenigde Staten Dwight Eisenhower als Lodewijk XIII en Lodewijk XIV IBD-patiënten waren?

Dr. Piet Schurmans: “Zowel op het vlak van diagnose als behandeling is er veel vooruitgang geboekt sinds de ziekte werd ontdekt in 1932. We kunnen patiënten vandaag al veel beter helpen dan 10 jaar geleden. Er gaat ook meer aandacht naar empowerment, IBD betekent niet dat je leven stopt.”

Gepersonaliseerde zorg

Gepersonaliseerde zorg is in elke tak van de geneeskunde belangrijk, maar bij IBD toch nog net iets meer. “Elke IBD-patiënt is anders en ervaart de ziekte op zijn of haar eigen manier. Daarom moeten we per patiënt kijken naar wat er werkt van voeding en medicatie”, licht gastro-enteroloog Dr. Jean-Louis Coenegrachts toe. Gevolgd door een overzicht van de verschillende soorten medicatie op de markt.

Ondervoeding vermijden

De sessie van hoofddiëtiste Eveline Claes van het vzw Jessa ziekenhuis kon op veel belangstelling rekenen. Over voeding en IBD zijn namelijk nog veel vragen. “Algemeen geldt de regel: wat gezond is voor andere mensen, is ook gezond voor IBD-patiënten. Namelijk een gevarieerd dieet met verse voeding gebaseerd op de nieuwe voedingsdriehoek.” Veel IBD-patiënten kunnen echter bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen. “Die producten mijd je uiteraard beter.”

Een groot probleem bij IBD-patiënten is ondervoeding. Om dat te vermijden raadt de diëtiste aan om een duidelijk onderscheid te maken tussen periodes van rust en opstoten. “Is je ziekte tijdelijk minder actief? Eet dan zo evenwichtig mogelijk. Probeer voldoende eiwitten binnen te krijgen via vlees, vis, noten, eieren, en melkproducten. Ook is het belangrijk voldoende groenten en fruit te eten omdat hier voedingsvezels inzitten die de darmwerking ten goede komt.” Tijdens een opstoot is het dan essentieel om je maaltijden te spreiden in kleinere hoeveelheden en om voldoende vocht binnen te krijgen. “Een streng dieet volgen is niet nodig. Maar net zoals bij de medische behandeling is het voedingsadvies altijd heel individueel”, sluit Eveline af.

Wat met vaccinaties?

Tijdens de infodag werd er ook aandacht besteed aan vaccins. “Het vaccin is een van de beste uitvindingen van de moderne geneeskunde”, benadrukt Dr. Jeroen Van der Hilst. Een essentiële voorwaarde is echter dat het immuunsysteem optimaal moet werken tijdens het toedienen van een vaccin. En daar knelt het schoentje voor IBD-patiënten die immuunonderdrukkende medicatie nemen. “Het is vooral een probleem bij levende vaccins. Dat zijn letterlijk levende virussen die je immuunsysteem moeten bestrijden. Je immuunsysteem moet dat natuurlijk wel aankunnen. Niet-levende vaccins kan je altijd toegediend krijgen.”

Als IBD-patiënt laat je je dus het best vaccineren vooraleer je start met immuunonderdrukkende therapie. Als je al medicatie neemt, kan er in overleg met je arts bekeken worden of die specifieke medicatie tijdelijk kan onderbroken worden om het vaccin te krijgen. Heb je reisplannen? Ga dan tijdig op voorhand goed na welke (soort) vaccins nodig zijn. Bekijk onze FAQ-rubriek als je nog meer vragen hebt over vaccins en IBD.

De infodag werd afgesloten met een sessie van een medewerker van CM-Limburg over de financiële aspecten van leven met IBD. Je moet eigenlijk niets extra doen, maar het is van belang om altijd te melden dat je de ziekte hebt. Voor meer informatie over het statuut chronische aandoening, het forfait chronische zieken of een hospitalisatieverzekering, neem je best contact op met je ziekenfonds.