Geen dikkedarmontstekingen meer dankzij mijn pouch

KAREN_DRIESLUYTEN22

Vandaag kan ik gerust zeggen dat mijn pouch mijn leven heeft veranderd. Ik heb geen last meer van mijn darmen, en hoef zelfs niet meer op controle bij de gastro-enteroloog. Ik voel me zelfs niet langer een patiënt. Maar daar is een lange zoektocht aan vooraf gegaan.

Op een bepaald moment had ik zoveel last van dikkedarmontstekingen, dat een operatie onvermijdelijk was. Tijdens die operatie verwijderde de arts mijn dikke darm, en plaatste een pouch. Maar na mijn operatie begon mijn pouch te ontsteken. Pouchitis. Dat komt voor bij een op de tien patiënten. Het is een bacteriële ontsteking, en heeft niets te maken met je immuunsysteem. 

Voeding beïnvloedt hoe ik me voel

Uiteindelijk hebben antibioticakuren én Chinese kruiden mij er weer helemaal bovenop geholpen. En nu is het alweer drie jaar geleden dat ik voor het laatst op controle ben geweest. Darmontstekingen heb ik nu niet meer. Wel moet ik nog altijd erg opletten op wat ik eet: voeding heeft een grote invloed op hoe ik me voel. Logisch, zonder dikke darm. 

Gluten- en lactosevrij 

Omdat ik meer wilde leren over mijn lichaam, liet ik mij na mijn operatie testen op voedingsintoleranties. Daaruit bleek dat ik beter geen gluten en lactose eet. Ik eet sowieso heel veel groenten en fruit, en dat vul ik dan aan met aardappelen, rijst of glutenvrij brood. Op restaurant ga ik wel, al check ik altijd de menukaart op voorhand. Gelukkig bieden meer en meer restaurants gluten- en lactosevrije maaltijden aan. Zelfs Italiaanse restaurants serveren tegenwoordig glutenvrije pasta’s. 

Voeding, stress en slaap

Natuurlijk zondig ik wel eens, en dat voel ik dan meteen. Maar hoe ik me voel hangt niet alleen af van wat ik eet. Het heeft ook te maken met hoeveel hooi ik op mijn vork neem of hoeveel ik geslapen heb. En stress heeft een grote invloed. Onlangs ben ik naar een trouwfeest in Griekenland geweest, het eten was er niet gluten- en lactosevrij. Twee dagen lang heb ik alles gegeten. Toch had ik weinig last. Ik was op vakantie, en helemaal ontspannen, dus het ging. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar voor mij werkt dat perfect zo.