Alles wat je moet weten over een pouch
Als je colitis ulcerosa hebt, neem je medicatie om opstoten te onderdrukken. Als die medicatie onvoldoende werkt, of je klachten nemen toe dan is een operatie vaak onvermijdelijk. De dikke darm moet verwijderd worden en een ileoanale pouch is dan een mogelijke oplossing. Wat houdt zo’n pouch net in, wat zijn de risico’s en wat kan je verwachten na de ingreep?
Wat is een pouch?
Een ileoanale pouch, of kortweg pouch genoemd, betekent letterlijk ‘reservoir’ of ‘opvangzakje’. Wanneer de volledige dikke darm, inclusief de endeldarm, wordt verwijderd kan er voor een pouch gekozen worden. De arts maakt met het laatste stuk van de dunne darm een reservoir waar de ontlasting tijdelijk wordt opgeslagen voor het via de normale weg naar buiten kan. De pouch neemt zo de functie van de dikke darm over. Als de pouch vol is, krijg je een prikkel om naar het toilet te gaan.
Wanneer is een operatie noodzakelijk?
De belangrijkste redenen voor een operatie:
- De medicatie werkt onvoldoende waardoor je nog steeds opstoten krijgt
- Terugkerende belemmeringen in de darm, zoals een vernauwing of afsluiting
- De darmen nemen niet genoeg voedingsstoffen op
- Er ontstaan complicaties in de darm, zoals fistels of darmperforaties
Wat zijn de risico’s?
De ingreep verloopt via een kijkoperatie. De operatie zelf gebeurt in één keer of in verschillende stappen, afhankelijk van jouw individuele situatie.
Als het te risicovol is om de pouch in één keer aan te leggen, zijn er vaak twee of drie operaties nodig. Bij een eerste operatie verwijdert de arts de dikke darm, legt hij de pouch aan en plaatst hij een tijdelijke stoma. Op die manier worden je darmen voor een tijdje ontzien. Na een aantal maanden volgt er een tweede operatie om de pouch in werking te stellen en de stoma te verwijderen.
Door de ingreep in verschillende stappen te doen, krijgt je lichaam telkens de kans om te herstellen. Op die manier is het risico op lekkages kleiner.
Welke bijwerkingen zijn er?
De pouch werkt minder goed dan de dikke darm. Je zal vaker naar het toilet moeten dan mensen met gezonde darmen, en de ontlasting zal dunner zijn. De huid rond de anus kan daardoor heel snel geïrriteerd raken. Het is belangrijk dat je de huid goed verzorgd totdat de ontlasting dikker wordt en je minder vaak naar het toilet moet.
Het duurt ongeveer een jaar voordat de pouch de juiste grootte heeft bereikt. Je zal merken dat je steeds minder vaak naar het toilet moet. Uiteindelijk daalt dit naar gemiddeld vier tot zes keer per dag en eventueel één tot twee keer per nacht.
Na de ingreep kan je pouchitis krijgen; de pouch is dan ontstoken. Om een ontsteking te vermijden moet je veel drinken en voorkomen dat ontlasting voor een langere tijd in de pouch blijft zitten. Dat doe je bijvoorbeeld door voor het slapen gaan naar het toilet te gaan.
Hoe ziet het leven met een pouch eruit?
Mensen met een pouch geven vaak aan dat ze hun vrijheid terug gevonden hebben. De pouch maakt het perfect mogelijk om een normaal leven te leiden.
Je kan zo goed als alles eten met een pouch. Na een tijdje weet je vaak hoeveel tijd er zit tussen het eten en de aandrang om naar toilet te gaan. Op die manier kan je inplannen wanneer je het beste eet in functie van je geplande uitstap.