Bewegen helpt om positiever te zijn

shutterstock_1846439509-scaled-1

Een buikgriepje, dacht Charlotte, toen ze toen ze op haar 22ste plots last kreeg van darmkrampen. Totdat ze op een dag naar het toilet ging en alleen maar bloed zag. Niet veel later kreeg ze de diagnose: colitis ulcerosa.

“De diagnose gooide mijn hele leven overhoop”, vertelt Charlotte. “Ik was nog zo jong, en nog maar net samen met mijn vriend. Plots moest ik al die medicatie nemen. Toen mijn darmen onder controle waren, had ik nog steeds buikpijn en volgde de diagnose endometriose. Kinderen krijgen was ineens niet meer vanzelfsprekend.”

Moeilijke periode

Charlotte ging toen door een heel moeilijke periode. Op een bepaald moment had ze zoveel pijn dat positief blijven moeilijk was. “Door de pijn en onzekerheid had ik geen geduld meer. Ik kon niets meer verdragen en snauwde iedereen af. Toen besefte ik dat er iets moest veranderen. Ik heb nog altijd pijn en ben nog vaak onzeker, maar ik kan er beter mee om. Ook op een dag met veel pijn.”

Elke dag een wandeling

Een tijdje geleden kreeg Charlotte ineens heel veel last van haar gewrichten. “Mijn reactie was: niet veel bewegen, dan betert het wel. Maar dat klopt niet, integendeel. De kinesist raadde me aan dagelijks te bewegen. De trap nemen in plaats van de lift, de auto wat verder parkeren of te voet naar de winkel in plaats van met de auto. Die kleine aanpassingen helpen me om meer te bewegen. Ook probeer een wandeling te maken in de buurt.”

Minder stress

Doordat ze nu meer beweegt, heeft ze minder last van haar gewrichten. Maar het is meer dan dat. “De wandelingen maken mijn hoofd leeg en verminderen de stress. Wandelen is ook goed voor mijn relatie: soms wandelt mijn vriend mee. Dat doet ons allebei veel deugd.”

Positiever in het leven door beweging

“We merken wel vaker dat patiënten door beweging positiever staan in het leven”, bevestigt IBD-verpleegkundige Patsy Vlieghe. “Het helpt om je gedachten te verzetten, en om je gewicht op peil te houden. Ik merk dat ze er vaak tegenop zien, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat er geen toilet in de buurt zou zijn. Maar bewegen is echt belangrijk, zeker als je last hebt van gewrichtspijnen. Vergeet niet: rust roest!”