Avontuurlijk en toch gerust reizen met Crohn

xavier_driesluyten21-1

Ik hou van reizen. Mijn favoriete bestemming is de Verenigde Staten. Na enkele reizen door het land weet ik perfect hoe ik me daarop moet voorbereiden om maximaal te genieten.

Zo reis ik met crohn

Hou je net als ik veel van reizen? Doe jezelf een plezier en ga gewoon op reis. Vroeger, voor ik crohn had, was ik vooral fan van luie strandvakanties. Tegenwoordig reis ik heel wat avontuurlijker. Ik trakteer mezelf regelmatig op een road trip door de Verenigde Staten: zwervend van de ene plek naar de andere. Soms slaap ik zelfs maar een nacht in hetzelfde hotel!

Toiletpapier en extra ondergoed

Ik neem wel een paar voorzorgsmaatregelen. Sommige zaken heb ik altijd bij de hand, zoals toiletpapier (in het handschoenenkastje, zeker niet in de koffer!) en extra ondergoed. Ook mijn toiletpas heb ik altijd op zak, want dan kan ik naar het toilet in restaurants of cafés zonder dat ik er iets hoef te eten of drinken. 

Een zitplaats naast het gangpad

Die toiletpas is Europees, maar werkt ook in Noord-Amerika en in vele andere delen van de wereld. Je kan de pas gebruiken om een zitplaats naast het gangpad te krijgen in het vliegtuig. Dan hoef je andere passagiers niet lastig te vallen als je naar het toilet moet. Zeer handig, zeker tijdens langeafstandsvluchten. 

Medicatie

Belangrijk is uiteraard dat je alle medicatie meeneemt die je nodig hebt tijdens je reis. Ik neem zelfs altijd wat meer mee, voor een paar dagen extra. Ik spreid mijn medicatie over mijn handbagage en mijn koffers. Stel dat een van de tassen verloren gaat, dan heb ik zeker voldoende bij. Ik neem ook altijd voorschriften mee van mijn medicijnen. Met daarop duidelijk de ingrediënten en werkzame stof aangegeven, want de merknaam verschilt van land tot land. Ik zorg ook voor de nodige reisbijstandspapieren, om de kosten van een eventuele hospitalisatie of repatriëring te dekken. 

Pas op voor bepaalde landen

Niet-geïndustrialiseerde landen vermijd ik liever. IBD komt daar minder voor, waardoor ze de ziekte minder goed kennen en minder passende zorg bieden als er iets misloopt. Ik reis ook alleen naar landen waarvan ik weet dat de kwaliteit van het water zeer goed is. 

Als je toch graag naar die landen reist, drink dan enkel flessenwater. Ook om je tanden te poetsen! Vermijd ijsblokjes in je drank en eet geen rauw fruit of groenten. Je moet ook opletten voor bepaalde vaccins. Sommige vaccins zijn niet aanbevolen. Daarom neem je het beste contact op met je arts vooraleer je je laat vaccineren. Vraag hem wat de risico’s zijn, zodat je zelf kan beslissen of het sop de kool wel waard is. Goede reis!

Lees meer over de thema’s die in dit artikel aan bod kwamen: