Geen reizen in onzekere landen

danieldebast_driesluyten17

Ik ben met pensioen, ik zou dus lustig fluitend de wereld rond kunnen reizen, bij wijze van spreken. Maar met Crohn zijn bepaalde bestemmingen af te raden. Ik reis niet naar landen waar de situatie op het vlak van voeding en gezondheidszorg onzeker is.

Geen safari in Tanzania voor mij, dus. Door mijn Crohn ben ik heel erg gevoelig aan bacteriën. Hebben gezonde mensen maar een paar dagen last van hun darmen of diarree na het eten van besmet voedsel, dan zou dat bij mij een paar weken duren. Als dat zo lang duurt, kan het ook levensbedreigend worden door de kans op uitdroging, zeker als de medische infrastructuur te wensen over laat.

Ik pas dus op naar welke landen ik reis. Maar reizen naar verre landen zijn daarom niet uitgesloten. Ik ben bijvoorbeeld wel al naar Zuid-Afrika gegaan, omdat je daar wél toegang hebt tot drinkbaar water en goede medische zorg.

Op voorhand navragen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Er zijn nog tropische landen taboe voor mij als Crohn-patiënt, voor een andere reden. Sommige vaccins mag ik namelijk niet krijgen, en aangezien die soms verplicht zijn om een visum te krijgen, betekent dit een njet voor bepaalde landen. Daarom doe ik altijd eens navraag bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde  als we met plannen voor een verre reis in het hoofd zitten. De specialisten daar weten perfect wat mogelijk is voor iemand met een chronische ziekte als Crohn.

Mijn vrouw en ik zijn geen globetrotters, we gaan er niet zo veel tussenuit. Op ons lijstje staat wel nog een rondreis in de Verenigde Staten en in Canada. Daar zijn we zeker van de kwaliteit van de voeding en de medische zorg. Zo’n lange vlucht overleef ik met de hulp van een anti-diarreemiddel. We zijn nu volop bezig met het uitstippelen van de route…