Zoektocht naar het juiste dieet

margot_driesluyten16-scaled-1

Mijn diagnose van de ziekte van Crohn kreeg ik zo’n acht jaar geleden. Sindsdien is mijn Crohn zelf, dankzij medicatie, best wel onder controle. Toch heb ik een moeilijke zoektocht naar de juiste medicatie én naar het juiste dieet achter de rug.  

Vroeger had ik vaak last van hevige buikpijn. Geen enkele medicatie hielp. Dan kon ik niet veel anders doen dan gewoon in de zetel liggen, en wachten totdat die pijn wegebde. Dat duurde meestal ongeveer een dag. 

Geen opstoot, maar allergie

Al snel zagen de dokters dat de pijn niet werd veroorzaakt door een opstoot van Crohn. Uit een allergietest bleek dat ik allergisch ben aan heel wat voedsel, zoals bijna alle soorten vlees en vis. Maar ook eieren en alle zuivelproducten, dus niet alleen lactose, zorgden voor allergische reacties.  

Vooral op eieren reageerde ik heel sterk. Mijn allergiewaarden waren zelfs zo hoog dat het ziekenhuis me in eerste instantie een geneesmiddel meegaf dat je toedient als je een ernstige allergische reactie krijgt. Gelukkig heb ik dat nooit nodig, omdat ik vooral buikpijn krijg als allergische reactie. Dat is heel pijnlijk, maar gelukkig niet dodelijk.

Dieet helpt tegen buikpijn

Ik zou pillen kunnen nemen tegen die allergieën, maar dat durf ik niet omdat ik vaak zo hevig reageer. Tegen mijn hooikoorts neem ik wel een pil. Maar mijn voedselallergieën probeer ik onder controle te houden door te letten op wat ik eet.

Wat je wel en niet mag eten, hangt erg af van persoon tot persoon. Er is niet zoiets als hét dieet. Maar nu ik heb ik eindelijk een dieet gevonden dat voor mij het beste werkt. Ik volg dat een jaar of drie, en het werkt heel goed voor mij. Ik heb heel wat minder buikpijn. Eigenlijk komt het erop neer dat ik veganistisch eet, al durf ik soms wel eens kaas of vis te eten. 

Veel bijwerkingen van medicatie

Mijn ziekte zelf is dankzij de medicatie helemaal onder controle. Af en toe krijg ik een coloscopie. Dan zien de dokters hier en daar wel een letsel, maar echte opstoten blijven gelukkig uit. 

Toch ben ik ongeveer een jaar geleden overgeschakeld naar andere medicatie. Niet omdat ik last kreeg van opstoten, maar omdat de bijwerkingen te hevig werden. Mijn haar begon uit te vallen. Het was zo erg dat ik hier en daar een kale plek had. Ik had plots ook uitslag, die altijd maar toenam. Op een bepaald moment stond mijn hele lichaam vol. Het bleek een vorm van psoriasis te zijn die heel specifiek veroorzaakt wordt door medicatie. 

Die bijwerkingen werden erger, en uiteindelijk waren ze erger dan de symptomen van mijn ziekte. Daarom schreef mijn dokter me nieuwe medicatie voor. Gelukkig sloeg die meteen aan. Vandaag, een jaar later, voel ik me weer helemaal beter.

Niet allergisch voor coronavaccin

Omdat ik zoveel allergieën heb, was ik in het begin heel bang om me te laten vaccineren. In het ziekenhuis zeiden ze me dat ik me geen zorgen hoefde te maken, omdat ik nog nooit allergisch gereageerd had op medicatie. En inderdaad, intussen kreeg ik als verpleegkundige mijn eerste spuitje en ik had nergens last van. 

Lees meer over de thema’s die aan bod kwamen: