“We willen ook jongeren weer aanspreken”

crohn-ccv-jongeren-takeda-expert-iris

CCV-vzw (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging) organiseerde op 23 oktober de Vlaamse IBD-dag in Hechtel-Eksel met als thema ‘Gezond blijven: een taak voor arts en patiënt’. Op deze infodag verzamelden zo’n 100-tal IBD-patiënten en mensen uit hun naaste omgeving.

Ook de CCV-vzw jongeren waren vertegenwoordigd. Een vernieuwd programma voor jongeren met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is hun werkpunt voor de komende weken en maanden. Ze willen hun organisatie opnieuw nieuw leven inblazen. Een taak waar deze jonge groep vrijwilligers heel enthousiast over is.

Relatie tussen arts en patiënt

Gezond zijn en vooral gezond blijven waren de kernthema’s van de dag. De samenwerking tussen arts en patiënt speelt daarbij een belangrijke rol. Dat bleek onder meer uit de presentatie van gastro-enteroloog Gert Van Assche. “Het is de taak van de patiënt en van de arts om de risico’s van de ziekte en de bijwerkingen van medicatie te beperken. We willen de patiënt een zo actief en normaal mogelijk leven geven.”

Zijn collega gastro-enteroloog Philip Caenepeel benadrukte het belang van screening naar darmkanker omdat daar bij IBD-patiënten een verhoogd risico voor is. “We mogen echter niet veralgemenen. Het is belangrijk om er aandacht voor te hebben en regelmatig op controle te gaan.”

Voorkomen beter dan genezen

Dokter Stefaan Delen lichtte toe waarom IBD-patiënten zich beter laten screenen op huidkanker. “Bij IBD-patiënten is er een iets verhoogde kans op niet-melanoma huidkanker. Daarnaast kunnen ook bepaalde behandelingen de kans op niet-melanoma en melanoma huidkanker vergroten. Regelmatige screening is essentieel om onregelmatigheden in de huidcellen tijdig op te sporen.”

Kinderwens

Dokter Evelien Humblet onderstreepte het belang van tijdige controles om baarmoederhalskanker te voorkomen. Ze gaf ook mee waar patiënten met IBD die een kinderwens hebben op moeten letten.

Frieda bracht een moedige getuigenis over de invloed van haar ziekte op een goede vriendschap en hierna werd de dag afgesloten met een interessant panelgesprek. Vragen uit het publiek over onder andere huidkanker en bijwerkingen van medicatie werden beantwoord door het volledig aanwezige team van artsen.