VIDEO: Symptomen onder controle dankzij… sport

Symptomen onder controle dankzij… sport

Voor Femke ging het allemaal heel snel. Amper drie maanden nadat ze last kreeg van haar darmen belandde ze op spoed. Diagnose: colitis ulcerosa. Vandaag is ze vooral vaak moe, en heeft ze spier- en gewrichtspijn. Maar bij de pakken blijven neerzitten, dat is niets voor haar.

Makkelijk is dat niet. Dat ze last heeft van vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn, dat is één ding. Maar hoe leg je dat uit aan je omgeving? Hoe vertel je dat je te moe bent om af te spreken? “Weet je wat het is? Het is niet tastbaar”, legt Femke uit. “Mensen zien niet aan je dat je ziek bent. Dat is soms wel lastig.”

Grenzen bewaken

Voor Femke is het dan ook vooral een grote uitdaging om haar grenzen te bewaken. Elke dag opnieuw zoekt ze naar dat evenwicht. “Sporten helpt me daar heel erg bij”, glimlacht ze. “Ik krijg daar een enorme boost van. Vooral van zwemmen en groepslessen. Dat was vroeger ook al zo, en sinds ik colitis ulcerosa heb, merk ik nog meer hoe goed me dat doet.”

Toch was dat helemaal niet vanzelfsprekend: nadat ze de diagnose van colitis ulcerosa kreeg, kon ze niet zomaar de draad van haar gewone sport oppikken. Femke: “Na mijn eerste opstoot merkte ik dat ik niet zoveel energie had als vroeger. Daarom ben ik direct naar een kinesist gestapt.”

Beweging tegen vermoeidheid

Die kinesist, dat is Joke. “Het is heel belangrijk voor je lichaam om te bewegen”, legt zij uit. “In eerste instantie om de vermoeidheid onder controle te krijgen. Als je dat sporten goed opbouwt, krijg je er energie van. Ook de mentale factor mag je niet onderschatten: sporten helpt je om je beter in je vel te voelen.”

Eerst afremmen, dan opbouwen

In het begin was dat bij Femke heel laagdrempelig, herinnert ze zich. “Eerst heeft Joke me echt geholpen om aan mijn conditie te werken en mijn spieren opnieuw op te bouwen. Pas na een tijdje kon ik weer met mijn gewone sport beginnen.” Joke vult aan: “Het is belangrijk dat je eerst afremt, en dan pas opbouwt. Want als je over je grens gaat, dan ga je achteruit in plaats van vooruit. Dan put het je lichaam uit in plaats van energie te geven.”

Zoeken naar evenwicht

“In vergelijking met vroeger moet ik nu veel meer afwegen wat haalbaar is voor mij”, bekent Femke. “Wanneer ga ik sporten? Heb ik genoeg energie om met vrienden af te spreken? Het is wel wat zoeken naar dat evenwicht. Maar ook al moet ik mijn grenzen beter bewaken dan vroeger, tegelijkertijd geven die dingen me een enorme boost.”

Bekijk hier de getuigenis van Femke: