“Het ultieme doel is een volledige genezing”

crohn-infosessie-uz-gent-martine-vos-6

Nood aan meer concrete informatie over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa? Dan ben je niet alleen. Het IBD Centrum van het UZ Gent nodigde daarom op 5 oktober patiënten uit voor een uitgebreide infosessie over chronische inflammatoire darmaandoeningen (IBD). Professor Martine De Vos van het IBD Centrum gaf samen met haar team van artsen en verpleegkundigen uitleg over de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ik breng graag verslag uit van deze interessante, drukbezochte avond.

De belangstelling is groot. Een volle aula met patiënten, hun entourage, medisch personeel en studenten die allemaal voor hetzelfde zijn gekomen: het beter begrijpen van chronische inflammatoire darmaandoeningen, beter bekend als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Uit de uitvoerig besproken casus kwamen alle aspecten van de ziekten aan bod met onder meer aandacht voor de mogelijke oorzaken. Zo is uit onderzoek gebleken dat er verhoudingsgewijs meer mensen in Europa en de VS IBD hebben dan in Azië of Afrika. Professor De Vos: “IBD is een westerse ziekte die o.a. wordt gelinkt aan een overdaad aan hygiëne. Omdat we in het Westen te proper leven, is ons immuunsysteem minder sterk en zijn we vatbaarder voor dergelijke aandoeningen.”

De rol van voeding

Ook nieuwe ontwikkelingen in behandelingen -van medicatie tot operaties – en de rol van voeding kwamen aan bod. Volgens de diëtiste is een speciaal dieet niet nodig, omdat er (nog) geen enkel bewijs is dat voeding een rol speelt. Ook dieethypes mogen patiënten links laten liggen. Anderzijds geeft ze wel mee dat er per patiënt moet bekeken worden welke voedingsmiddelen eventueel een trigger kunnen zijn voor een opstoot.

De meeste vragen vanuit het publiek gaan over het correcte gebruik van medicatie en hoe de blijvende symptomen – met vermoeidheid en diarree op kop – kunnen worden verholpen. Jammer genoeg kan de wetenschap daar nog geen sluitend antwoord op bieden. “Er is al veel vooruitgang geboekt ten opzichte van de eerste generatie medicijnen. Dankzij gerichte medicatie met zo weinig mogelijk bijwerkingen verhogen we de levenskwaliteit aanzienlijk. Nu zijn we volop bezig met het aanpakken van de vermoeidheid waar veel patiënten last van hebben. Het ultieme einddoel waar blijvend op wordt ingezet, is uiteraard volledige genezing.”

Goede begeleiding is essentieel

“Ik kan het belang van psychologische begeleiding niet genoeg benadrukken”, aldus professor De Vos. “Vooral voor jonge patiënten is zo’n diagnose enorm confronterend. Het IBD Centrum van UZ Gent heeft al de eerste stappen gezet met een verpleegkundige die de patiënten begeleidt en extra informatie geeft. Maar we beseffen dat er nog veel meer moet worden uitgewerkt willen we onze patiënten effectief psychologisch kunnen ondersteunen gedurende het volledige traject van hun ziekte.”

Voor meer informatie kan u terecht bij het IBD Centrum UZ Gent of bij www.ccv-vzw.be.