Een zoektocht naar een persoonlijk dieet

colitis-feestmaaltijden-dochter-liliane

Toen mijn dochter Ann haar diagnose kreeg, hoorde ze dat er niet zoiets bestaat als ‘een Crohn-dieet’. We moesten zelf een beetje uitzoeken wat ze wel en niet kon verdragen. Voor mij was dat een heel grote aanpassing, omdat ik altijd kook. In het begin maakte ik gerechten op goed geluk, zodat ik kon achterhalen wat kon en wat niet.

Soms is het wel verrassend. Zo gingen we een tijdje geleden naar Turkije op vakantie. Voor het vertrek was Ann wat bang voor een opstoot. Het is allemaal zo onbekend, en je weet niet wat je te eten krijgt. Daarom nam ze al haar medicatie mee, inclusief een voorraadje Immodium. Ze was dus op het ergste voorbereid. Maar de enige die daar geen diarree kreeg, was Ann!

Zelf uitzoeken

Al op jonge leeftijd heeft Ann haar leven anders moeten inrichten. Zo eet ze heel graag pannenkoeken. Buitenshuis durft ze dat niet meer te bestellen. Je weet immers nooit hoe ze zijn klaargemaakt. Mijn pannenkoeken verdraagt ze vrij goed: ik gebruik de helft melk en de helft water, of zelfs alleen water en geen melk.

In het begin maakte ik vaak een tweede gerecht voor Ann, voor het geval ze het eerste niet kon eten. Nu doe ik dat niet meer. Ik kook voor iedereen hetzelfde omdat ik nu beter weet wat ze wel en niet kan eten.

Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat sla echt een probleem is. Jammer, want we lusten dat zo graag. Als ze op restaurant gaat, moet ze altijd vragen om de sla weg te laten. Als ze dat dan vraagt, zie je de mensen al denken “oei, weer een moeilijke klant”. Maar zij kan het gewoonweg niet verdragen. Andere rauwe groenten zoals worteltjes en tomaten vallen haar minder zwaar.

Melkproducten kan Ann redelijk goed verdragen. Ze drinkt nu vooral paardenmelk die ze rechtstreeks op de boerderij koopt. Vers is die melk heel lekker, zo zoet van smaak. Maar je kan ze niet zo lang bewaren.

Soms durf ik nog wel eens nieuwe gerechten uit te proberen, om toch wat afwisseling te creëren. Toch blijft ze voorzichtig, want ze heeft natuurlijk geen zin om de hele tijd op het toilet te zitten.

De feestdagen

Bij zware feestmaaltijden is het opletten geblazen. Sauzen zijn absoluut uit den boze. Uit eten gaan met kerst en nieuw doen we niet omdat we dan helemaal niet weten wat ze op haar bord gaat krijgen. Dan koken we liever lekker thuis. Een gevulde paprika bijvoorbeeld gaat er op zo’n dagen wel in!

Lees meer over de thema’s die in dit artikel aan bod kwamen:

  • Heb je zin in een lekkere lichte pannenkoek? Check dit recept van blogger Inge.
  • Tijdens etentjes of feestjes durven we al eens drinken of roken. Is dat wel een goed idee als je colitis hebt?
  • Op reis let je vaak extra op wat je eet. Lees hier hoe blogger Sigrid dat aanpakt.