Ik let altijd op wat ik eet als ik onderweg ben

siegried_driesluyten18

Reizen is ontzettend belangrijk in mijn leven. Een paar jaar geleden ging ik als vroedvrouw op stage in Senegal. Daar kreeg ik de reiskriebel te pakken om nog meer van de wereld te ontdekken. Natuurlijk speelt colitis daarbij een rol. Het is niet altijd makkelijk, maar het lukt.

De reizen die ik samen met mijn vriend maak, zijn heel gevarieerd: de ene keer vertrekken we met de tent in de auto, de andere keer vliegen we naar een zonnige bestemming. Het hangt er wat van af hoe ik me voel. Als ik mij niet 100 % voel, dan gaan we voor iets meer comfort. Daarom plannen we niet veel op voorhand. Zo maakten we vorig jaar veel daguitstappen, ook heel leuk. Mijn vriend heeft daar gelukkig totaal geen probleem mee. We vinden het belangrijk dat we iets ontspannend doen en ontdekken graag nieuwe dingen.

Lange wandelingen

Tijdens onze reizen maken we graag lange wandelingen. Ik kan hier soms op voorhand over stressen. Ik wil echt niet in de natuur naar het toilet moeten. Ik pluis dan uit waar er toiletten zijn onderweg. Pas als ik dat weet, heb ik rust in mijn hoofd. Meestal valt het de dag zelf goed mee. Ik heb het geluk dat ik het meestal nog een tijdje kan ophouden. Dat ik niet direct naar een toilet moet lopen, zoals bij veel mensen wel het geval is. Waar ik wel op let, is dat ik niets eet aan het begin van een wandeling. Dat ik dat eerder doe als we bijna klaar zijn met wandelen. Als we er bijna zijn, en er een toilet in zicht is. Ik let ook altijd op wát ik eet onderweg. Ik kies dan voor neutrale voeding, dat zeker geen buikpijn uitlokt.

Overal een toilet

In het algemeen maak ik me weinig zorgen om onderweg naar het toilet te moeten. Overal waar je komt, vind je er – meestal toch – wel een. Ik voorzie mij niet op ongelukjes. Al heb ik wel altijd zakdoekjes mee. Reservekleren heb ik niet bij, alleen op reis neem ik wat extra kleren en onderbroeken mee. In moeilijke periodes ben ik soms noodgedwongen thuis en dan heb je alles wat je nodig hebt bij de hand.

Code groen

Dit jaar gaan mijn vriend en ik naar Oostenrijk. We hopen echt dat het doorgaat, dat de code van het land niet rood of oranje wordt. We trekken speciaal naar de bergen zodat we niet te veel mensen zouden zien. Net als hier ga ik er meer letten op mijn handhygiëne dan anders. Mijn ontsmettingsgel is onmisbaar.

Tips van Siegrid

  • Plan niet te veel op voorhand. Dan kan je je reis aanpassen naargelang hoe je je voelt. Zo ga ik voor meer comfort als ik me minder goed voel.
  • Let op je voeding tijdens uitstapjes. Eet bijvoorbeeld alleen als je zeker weet dat er een toilet in de buurt is.
  • Plan je een lange wandeling? Kijk op voorhand al eens waar je onderweg een toilet kan vinden.