Operatie na darmobstructie

BETTYTAKEDA_DRIESLUYTEN19

Ik kreeg te horen dat ik de ziekte van Crohn had toen ik 21 was, nadat ik al een jaar of drie symptomen had. Nu ben ik 62, en heb ik al een aantal ziekenhuisopnames en operaties gehad. Na mijn laatste operatie, vorig jaar, had ik zo gehoopt dat mijn Crohn op zijn minst eventjes zou wegblijven. Maar helaas. Amper zes maanden later zag mijn arts dat de ziekte terug was.

Mijn operatie kwam er nadat ik al een aantal maanden heel veel last had: buikpijn, krampen… Tijdens een etentje bij ons thuis, op oudjaar, heb ik de mensen zelfs moeten vragen om vroeger naar huis te gaan. Omdat het echt niet meer ging. Uiteindelijk kreeg ik een darmobstructie, waardoor er geen voedsel meer door mijn darmen kon. 

Vernauwingen wegnemen

Toen ben ik meteen naar spoed gegaan. Daarna heb ik eerst een aantal dagen aan baxters gelegen om die vernauwingen weg te nemen. Maar een week later hebben ze toch een heel stuk van mijn darmen weggenomen. Een andere keuze was er niet: mijn darmen waren verkleefd door littekenweefsel na meer dan 40 jaar van ontstekingen, abcessen en aften.

Herstel na operatie

Ik heb dus wel al een aantal operaties gehad aan mijn darmen. Dat is nooit gemakkelijk: herstellen na zo’n buikoperatie vraagt best veel tijd. Maar deze keer vond ik het extra zwaar, omdat ik geopereerd werd in volle coronatijd. Ik mocht geen bezoek krijgen. Zelfs mijn man mocht maar één keer langskomen. Toen hij propere kleren kwam brengen, heeft hij die aan het onthaal moeten afgeven. 

Galzure diarree

Na de operatie liep het herstel moeizaam: mijn darmen kwamen moeilijk op gang. Ze hebben het laatste stuk dunne darm en het begin van mijn dikke darm weggenomen. Ook het stuk darm waar galzouten geneutraliseerd worden. Omdat ze twee jaar geleden mijn galbaas verwijderden, heb ik nu last van galzure diarree. Heel onaangenaam en pijnlijk!  

Maar mijn buikpijn was weg! Ik voelde me de koning te rijk. Eindelijk! Mijn Crohn was weg. 

Het was een serieuze domper toen ik zes maanden later hoorde dat mijn Crohn toch weer terug was. Gelukkig kan ik mijn darmen wel onder controle houden met medicatie. Al heb ik wel wat last van bijwerkingen, zoals wratjes. Sommige symptomen krijg ik ook moeilijk onder controle. Ik heb bijvoorbeeld veel last van inflammatoire rugpijn en vermoeidheid.

Ziekte aanvaard

Ook al is het niet altijd makkelijk, na al die jaren heb ik mijn ziekte aanvaard. Er zijn periodes geweest dat ik opstandig was, zeker toen ik jong was. Maar intussen heb ik ermee leren leven. Het is een deel van wie ik ben.