Op stap gaan met Crohn of colitis: zo doe je dat
Hoe ziet jouw zomer eruit? Heb je al een reisje gemaakt, of ben je dat nog van plan? Of hou je het dit jaar bij een uitstapje? Hoe dan ook: voor Crohn- en colitispatiënten is reizen nooit eenvoudig.
Of het nu over een klein uitstapje gaat of over een verre reis: veel IBD-patiënten maken zich zorgen nog voor ze vertrokken zijn. Gaan er wel voldoende toiletten zijn, bijvoorbeeld? Zijn de openbare toiletten wel open? Wat als je een opstoot krijgt op je bestemming en je ter plaatse naar een dokter of naar het ziekenhuis moet? En hoe zit het met het eten: kan ik dat wel vertrouwen?
Bespreek je reisplannen met je dokter
Het belangrijkste is om eerst je reisplannen te bespreken met je dokter. Dat hoef je natuurlijk niet te doen voor elk uitstapje. Maar wel als je naar het buitenland trekt. Vaccins zijn bijvoorbeeld niet altijd te combineren met de medicatie die je neemt. Je kan je dokter vragen welke noodmedicijnen je kan meenemen, en samen een reisapotheek samenstellen. Het kan ook handig zijn om een lijstje op zak te hebben met de medicatie die je neemt, eventueel vertaald in de taal van het land waarnaar je op reis gaat. Zo zijn de dokters ter plaatse onmiddellijk op de hoogte in geval van nood. Vermijd reizen tijdens een opstoot.
Zorg voor een goede hygiëne
Waar je ook naartoe gaat, het is belangrijk om jezelf te verzorgen. Zeker nu. Was je handen regelmatig. Zeker vlak voor het eten en na een toiletbezoek. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een hygiënische handgel op zak hebt.
Let op je voeding
Ga je op restaurant? Vraag dan of ze je vlees of vis goed bakken. Voedsel dat niet uit de koelkast komt eet je beter niet op. Geopende verpakkingen van eten en drank vermijd je het beste. Zo kan je reizigersdiarree voorkomen. Of, anders gezegd: boil it, cook it, peel it or leave it
Reizen in tijden van corona
Niet iedereen ziet het zitten nu te reizen of om uitstapjes te maken. Ga je er toch graag op uit? Houd je dan strikt aan de veiligheidsmaatregelen.
- Was regelmatig je handen
- Hoest en nies in je elleboog
- Probeer je gezicht niet aan te raken
- Vermijd liftknopjes, deurklinken of boodschappenmandjes die niet ontsmet zijn
- Ga zo weinig mogelijk naar plaatsen waar veel andere mensen komen. Houd altijd een afstand van 1,5 meter.
Reistips
- Heb je een kaart voor personen met een handicap? Dan krijg je in heel wat pretparken voorrang bij attracties of bij het toilet. Disneyland Parijs geeft zo’n kaart, bijvoorbeeld.
- Met een toiletpas krijg je sneller toegang tot de toiletten. Dat kan je aanvragen bij de patiëntenvereniging
- Check voor je vertrekt of je reisverzekering in orde is
Wil je meer weten over reizen met IBD? Op de site IBD Passport staat heel wat praktisch advies.