Reizen, werken en studeren met IBD
Dat waren de hoofdthema’s op de IBD-patiëntenavond in Brugge, georganiseerd door AZ Delta, AZ Groeninge en AZ Sint-Lucas.
Voor de start van de lezingen, konden de bezoekers langsgaan bij de standen van patiëntenvereniging CCV vzw en diëtisten. Die laatste is er voor de eerste keer bij op een patiëntenavond, met proevertjes aangeboden door Bio Planet. De stand van CCV vzw werd bemand door de drie regionale vrijwilligers: Inge, Jurgen en Anne. “We hopen dat we vanavond heel wat nieuwe mensen bereiken. Onze vereniging organiseert allerlei activiteiten en biedt enorm veel ondersteuning. Samen staan we nu eenmaal sterker”, aldus een vastberaden Inge Vandelannoote.
Op Erasmus met IBD
Het eerste luik van de infoavond ging over reizen met IBD. IBD-verpleegkundige Patsy Vlieghe van AZ Sint-Lucas benadrukte het belang van een goede voorbereiding met eventuele vaccinaties, in overleg met je arts. IBD-nurse Liesbeth Moortgat van AZ Delta gaf enkele tips mee voor het vermijden van reizigersdiarree. “Boil it, cook it, peel it or leave it” vat de tips mooi samen. Vermijd rauwe of geopende voeding en drank, dus.
Een vakantie voorbereiden is nog vrij eenvoudig, maar wat als je als IBD-patiënt voor langere tijd naar het buitenland wil? Als Erasmusstudent bijvoorbeeld? “Dat kan zeker, mits een goede voorbereiding. Check zeker het IBD-Passport, een website met een overzicht van het wereldwijd IBD-netwerk. Je vindt snel terug in welke regio behandelingen beschikbaar zijn. Bekijk ook op voorhand wat je verzekering precies dekt”, adviseerde Patsy Vlieghe.
Communicatie op het werk
Ook werken als Crohn- of colitis ulcerosa-patiënt kan lastig zijn. Katelijne Vanwalleghem van Emino gaf uitleg over de opties en mogelijke valkuilen. Emino biedt begeleiding aan werkzoekenden en werknemers met een chronische ziekte of arbeidsbeperking. Door middel van jobcoaching, loopbaanbegeleiding en gespecialiseerd werkplekleren. Katelijne gaf ook enkele tips mee aan de patiënten in de zaal. “Duidelijke communicatie is de belangrijkste. Daarin ligt een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werknemer en werkgever. Wij raden aan om tijdens een sollicitatie al eerlijk te zijn over je ziekte.” IBD-verpleegkundigen Liesbeth Moortgat en Sofie Himpe vulden aan: “Dat ligt toch wel zeer gevoelig, want er zijn tal van werkgevers die de ziekte als een minpunt beschouwen. Sommige patiënten zien hun kansen op een bepaalde job slinken als ze hun ziekte vermelden. Anderzijds is het belangrijk om eerlijk te zijn. Het is vooral belangrijk dat de patiënt er zich goed bij voelt om zijn/haar ziekte te vermelden op de werkvloer.”
Goede balans
Een andere verrassende tip van Katelijne was om op gesprek te gaan bij de arbeidsgeneesheer, omdat dit volgens haar ook veel steun kan bieden. “We begrijpen dat het niet altijd evident is, maar probeer te streven naar een balans tussen bekwaamheid en kwetsbaarheid. Enerzijds is het fijn dat collega’s rekening houden met je ziekte, anderzijds wil je dat ze jou zien als een volwaardige werkkracht. Een gesprek met de arbeidsgeneesheer kan helpen om dat evenwicht te vinden.”
De avond werd afgesloten met een sessie over het doel van biosimilars en een vragenronde. Daaruit kwamen vooral veel vragen over medicatie, voeding en zwangerschap. Daarna volgde een gezellige netwerkreceptie waarbij in een ongedwongen sfeer verder gepraat werd.