Onwetendheid en onbegrip

daisy_driesluyten25-scaled-1

Wie een ziekte heeft, of dat nu colitis is of niet, moet dat eerst voor zichzelf aanvaarden. Ik heb echt moeten wennen aan het idee. Dat proces verloopt in kleine stapjes. Pas nadat ik de diagnose zelf een plekje had gegeven, kon ik het delen met anderen.

Aan wie vertel je het, aan wie niet? Ik vind het alleszins niet vanzelfsprekend om over mijn ziekte te praten. Niet iedereen van mijn collega’s weet het. Alleen de collega’s met wie ik goed opschiet of met wie ik al lang samenwerk. Ik heb hen dat trouwens niet zomaar in één keer verteld, maar heel geleidelijk aan. 

“Niet naar het toilet tijdens de les!”

Er is veel onwetendheid en onbegrip over colitis. Dat merk ik bijvoorbeeld op school, zoals wanneer het gaat over leerlingen die naar het toilet moeten tijdens de les. “In mijn les mag dat niet”, hoor ik collega’s verkondigen. Pas op, ik begrijp dat wel, leerlingen maken daar soms misbruik van. Maar wat als die leerling écht moet? Gelukkig bestaat de toiletpas: wie zo’n pas heeft, moeten ze laten gaan. Want je krijgt die pas niet zomaar.

Tijd om de schaamte opzij te zetten

Toen ik onlangs van een collega hoorde dat zijn leerlingen niet naar het toilet mogen tijdens zijn lessen, heb ik hem over m’n eigen situatie verteld. Dat had ik vroeger nooit gedaan. Veel mensen kennen de ziekte niet en dat kan je hen niet kwalijk nemen. Daarom wil ik de ziekte en de toiletpas meer onder de aandacht brengen. Zelf heb ik er nog geen. Ik heb er al vaak aan gedacht, maar heb de stap nog niet gezet. Ik schaam me eigenlijk om voorrang te vragen. Maar het is tijd om de schaamte opzij te zetten. Zo kan ik de problematiek meer bespreekbaar maken.

 Lees meer over de thema’s die in dit artikel aan bod kwamen:

  • Hoe andere bloggers omgaan met hun collega’s.
  • Er is nog altijd veel onwetendheid over de ziekte colitis ulcerosa. Het project In Their Shoes probeert daar verandering in te brengen.
  • Katia vertelt over het onbegrip voor haar onzichtbare ziekte.

Wil jij een toiletpas aanvragen? Dat kan makkelijk via de patiëntenvereniging CCV vzw.